Смањите унос соли, спасите себи живот

Амерички истраживачи сматрају да би се у једној години могли спасити животи сто хиљада људи када би преполовили потрошњу соли.

Здравље 02.05.2014 | 09:10
Смањите унос соли, спасите себи живот

Просечна особа конзумира готово двоструко већу количину соли од препоручене. Само променом те нездраве навике спасили би се животи људи, сматрају стручњаци.

Амерички истраживачки центар "Тхе Центер фор Сциенце ин тхе Публиц Интерест" процењује да би у САД-у у једној години могли да се спасе животи сто хиљада људи када би преполовили потрошњу соли.

Тренутно, просечна особа конзумира 4000 мг натријума на дан. Али, грешка није само у додавању соли у храну припремљену код куће - већина натријума који унесемо долази из соли прерађене хране и хране коју једемо ван куће.

Со повећава доток воде у артерије, чиме се повећава крвни притисак. Повишени крвни притисак узрокује срчане болести и може да доведе до можданог удара, а то су међу водећим узроцима смрти.

Ево неколико једноставних начина како можете да смањите унос соли:

Започните од тога да знате колики је препоручени дневни унос. Препоручује се да се ограничи унос натријума на мање од 2.300 мг дневно или 1.500 мг ако сте старији од 51 годину, ако имате висок крвни притисак, дијабетес или хроничну болест бубрега.

Поступно смањујте количину соли коју стављате у храну. Ако често једете у ресторанима, упозорите да желите храну с мање (или без) соли.

Како бисте поправили укус хране, уместо соли додајте лимунов сок или друге зачине.

Читајте натписе на прерађеној храни, а то укључује хлеб, готову тестенину, месне прерађевине, пице, сланину, сир, супе и брзу храну. Још боље - избегавајте куповину прерађене хране и повећајте потрошњу свежег воћа и поврћа, те целих житарица.

 

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар