Украјинска војска започела офанзиву

Украјинске снаге покренуле су велику акцију с циљем поновног заузимања града Славјанска на истоку земље, преноси "Ројтерс" наводе проруских активиста. Очевици кажу да се у граду јутрос чују пуцњава и експлозије.

Свијет 02.05.2014 | 09:05
Украјинска војска започела офанзиву

Од јутрос се борбе воде на ободима Славјанска, око контролних пунктова, кажу проруски активисти, а преноси Би-Би-Си.

Самопроглашени градоначелник Славјанска Вјачеслав Пономарјов тврди да су оборена два војна хеликоптера и да је један пилот убијен, а други притворен, јавља Интерфакс.

Неименовани саветник министра унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова рекао је да не жели да коментарише наводе о акцији у Славјанску. Како каже, док се не заврши, нико неће говорити о томе.

Проруски активисти широм истока Украјине данима држе под контролом бројне полицијске станице и зграде локалних управа.

Због све горе ситуације у том делу земље, вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов поново је декретом увео војну обавезу, укинуту крајем прошле године на основу закона који је предложио тадашњи председник Виктор Јанукович.

У међувремену, заменик генералног секретара НАТО Александер Вершбау рекао је да северно-атлантски савез више не може да гледа на Русију као на партнера, већ пре као противника - јавили су руски медији, позивајући се на Асошиејтед прес.

Вершбау, некадашњи амбасадор Сједињених Држава у Русији, изјавио је да је улога Москве у кризи у Украјини натерала НАТО да преиспита свој однос према Русији и да би Алијанса могла да мобилише додатне трупе ако се ситуација још погорша.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Петар

02.05.2014 07:36

Била једном једна Америка. Свим тиранима једном дође крај. Русија им није Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

02.05.2014 07:46

Доћи ће вријеме да ће нормалан свијет преиспитивати односе са САД, јер досадашњи однос САД према једном дијелу свијета је непријатељски. Јасно је да чим слаби економија у САД они покрећу ратове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смолуца

02.05.2014 08:03

Опет по народу... Рат се води да би се испунили интереси корпорација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свакцарсја зоран

02.05.2014 08:08

Треба да се покрене демокрстски фронт у цијелом свијету. Треба отворено и храбро подрзати Русију. Једини спас свијета лези сад у њој. Хвала ти Русијо сто си стала аздаји за врат

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера трта

02.05.2014 08:32

Ово је обрацун измедју добра и зла! Напријед Русијо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

само објективно

02.05.2014 10:38

Русија се понаса као Слободан Милосевиц 90-их. Прво закува ствар а онда кад је народу потребна нигдје је нема. Бојим се само да Руси у Украјини не дозиве судбину Срба из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

02.05.2014 13:10

Ако Русија сада попусти а надам се да неце бице великих проблема на Балкану. Једини спас нама православцима је јака Русија. Дај бозе да се свугдје ратови воде као на Криму, без испаљеног метка. Нека се Америка и остали дјаволи угледају на то.

ОДГОВОРИТЕ