Ukrajinska vojska započela ofanzivu

Ukrajinske snage pokrenule su veliku akciju s ciljem ponovnog zauzimanja grada Slavjanska na istoku zemlje, prenosi "Rojters" navode proruskih aktivista. Očevici kažu da se u gradu jutros čuju pucnjava i eksplozije.

Svijet 02.05.2014 | 09:05
Ukrajinska vojska započela ofanzivu

Od jutros se borbe vode na obodima Slavjanska, oko kontrolnih punktova, kažu proruski aktivisti, a prenosi Bi-Bi-Si.

Samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov tvrdi da su oborena dva vojna helikoptera i da je jedan pilot ubijen, a drugi pritvoren, javlja Interfaks.

Neimenovani savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova rekao je da ne želi da komentariše navode o akciji u Slavjansku. Kako kaže, dok se ne završi, niko neće govoriti o tome.

Proruski aktivisti širom istoka Ukrajine danima drže pod kontrolom brojne policijske stanice i zgrade lokalnih uprava.

Zbog sve gore situacije u tom delu zemlje, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov ponovo je dekretom uveo vojnu obavezu, ukinutu krajem prošle godine na osnovu zakona koji je predložio tadašnji predsednik Viktor Janukovič.

U međuvremenu, zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbau rekao je da severno-atlantski savez više ne može da gleda na Rusiju kao na partnera, već pre kao protivnika - javili su ruski mediji, pozivajući se na Asošiejted pres.

Veršbau, nekadašnji ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji, izjavio je da je uloga Moskve u krizi u Ukrajini naterala NATO da preispita svoj odnos prema Rusiji i da bi Alijansa mogla da mobiliše dodatne trupe ako se situacija još pogorša.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Petar

02.05.2014 07:36

Bila jednom jedna Amerika. Svim tiranima jednom dođe kraj. Rusija im nije Srbija.

ODGOVORITE
Name

mrki

02.05.2014 07:46

Doći će vrijeme da će normalan svijet preispitivati odnose sa SAD, jer dosadašnji odnos SAD prema jednom dijelu svijeta je neprijateljski. Jasno je da čim slabi ekonomija u SAD oni pokreću ratove.

ODGOVORITE
Name

smoluca

02.05.2014 08:03

Opet po narodu... Rat se vodi da bi se ispunili interesi korporacija.

ODGOVORITE
Name

Svakcarsja zoran

02.05.2014 08:08

Treba da se pokrene demokrstski front u cijelom svijetu. Treba otvoreno i hrabro podrzati Rusiju. Jedini spas svijeta lezi sad u njoj. Hvala ti Rusijo sto si stala azdaji za vrat

ODGOVORITE
Name

pera trta

02.05.2014 08:32

Ovo je obracun izmedju dobra i zla! Naprijed Rusijo!

ODGOVORITE
Name

samo objektivno

02.05.2014 10:38

Rusija se ponasa kao Slobodan Milosevic 90-ih. Prvo zakuva stvar a onda kad je narodu potrebna nigdje je nema. Bojim se samo da Rusi u Ukrajini ne dozive sudbinu Srba iz Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

02.05.2014 13:10

Ako Rusija sada popusti a nadam se da nece bice velikih problema na Balkanu. Jedini spas nama pravoslavcima je jaka Rusija. Daj boze da se svugdje ratovi vode kao na Krimu, bez ispaljenog metka. Neka se Amerika i ostali djavoli ugledaju na to.

ODGOVORITE