Меркелова тражи помоћ од Путина

Ангела Меркел затражила од руског председника Владимира Путина помоћ у ослобађању посматрача ОЕБС-а, које су заробили проруски побуњеници на истоку Украјине.

Свијет 02.05.2014 | 06:59
Меркелова тражи помоћ од Путина

"Немачка канцеларка је затражила помоћ у ослобађању посматрача из више европских земаља, укључујући Немачку, који су заробљени на југоистоку Украјине", наводи се у саопштењу званичног Кремља објављеном након телефонског разговора двоје лидера, пренео је Ројтерс.


"Путин и Меркелова су се усагласили око важности максималног коришћења потенцијала ОЕБС-а у посредовању у Украјини", навео је Кремљ. 

У тиму посматрача ОЕБС-а, који су предводили Немци, било је и представника Чешке, Данске, Пољске и Шведске. Шведјанин је пуштен из здравствених разлога, а преосталих седам заробљеника је у недељу изведено пред новинаре.

Они су рекли како су у добром здравственом стању. Лидер побуњеника је за њих рекао да представљају "ратне заробљенике" и шпијуне НАТО. 

Путин је немачкој канцеларки овом приликом такодје поручио да су за решење украјинске кризе кључни повлачење јединица украјинске војске са југоистока Украјине, окончање насиља и почетак националног дијалога.

Коментари / 0

Оставите коментар