Merkelova traži pomoć od Putina

Angela Merkel zatražila od ruskog predsednika Vladimira Putina pomoć u oslobađanju posmatrača OEBS-a, koje su zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

Svijet 02.05.2014 | 06:59
Merkelova traži pomoć od Putina

"Nemačka kancelarka je zatražila pomoć u oslobađanju posmatrača iz više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, koji su zarobljeni na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju zvaničnog Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora dvoje lidera, preneo je Rojters.


"Putin i Merkelova su se usaglasili oko važnosti maksimalnog korišćenja potencijala OEBS-a u posredovanju u Ukrajini", naveo je Kremlj. 

U timu posmatrača OEBS-a, koji su predvodili Nemci, bilo je i predstavnika Češke, Danske, Poljske i Švedske. Švedjanin je pušten iz zdravstvenih razloga, a preostalih sedam zarobljenika je u nedelju izvedeno pred novinare.

Oni su rekli kako su u dobrom zdravstvenom stanju. Lider pobunjenika je za njih rekao da predstavljaju "ratne zarobljenike" i špijune NATO. 

Putin je nemačkoj kancelarki ovom prilikom takodje poručio da su za rešenje ukrajinske krize ključni povlačenje jedinica ukrajinske vojske sa jugoistoka Ukrajine, okončanje nasilja i početak nacionalnog dijaloga.

Komentari / 0

Ostavite komentar