Швајцарска и Норвешка најскупље на свијету

Швајцарска и Норвешка су две земље у свету где је живот најскупљи, потом су то Бермудска острва, Аустралија и Данска, саопштила је данас Светска банка.

Занимљивости 01.05.2014 | 20:31
Швајцарска и Норвешка најскупље на свијету

Међу земљама са високим дохотком, САД нуди најјефтинији живот, открила је студија коју је радила Светска банка.

Супротно, земље са најнижим ценама на тржишту су Египат, Пакистан, Мјанмар, Етиопија и Лаос, наводи се у истраживању које се базира на вредности локалне валуте и куповној моћи становништва, преноси швајцарски лист 20 минит.

Сједињење Америчке Државе, прва економија у свету, заузеле су 25. позицију по скупоћи, што је далеко иза већине других земаља са високим дохотком по становнику. Упоредиву куповну моћ имају Катар, Макао, Луксембург, Кувајт и Брунеј.

Како даље наводи лист, једна слична студија из 2005. године открила је да земље са средњим дохотком имају значајнији удео у светској економији, који се све више повећава, на рачун најбогатијих и најсиромашнијих држава.

У 2011, години, према подацима Светске банке, скоро половина светског дохотка који је тада износио око 90.600 милијарди долара, потекла је од земаља са слабим или средњим дохотком.

Малави, Мозамбик и Либерија имају најнижи БДП по глави становника, односно мање од 1.000 долара.

Коментари / 0

Оставите коментар