Švajcarska i Norveška najskuplje na svijetu

Švajcarska i Norveška su dve zemlje u svetu gde je život najskuplji, potom su to Bermudska ostrva, Australija i Danska, saopštila je danas Svetska banka.

Zanimljivosti 01.05.2014 | 20:31
Švajcarska i Norveška najskuplje na svijetu

Među zemljama sa visokim dohotkom, SAD nudi najjeftiniji život, otkrila je studija koju je radila Svetska banka.

Suprotno, zemlje sa najnižim cenama na tržištu su Egipat, Pakistan, Mjanmar, Etiopija i Laos, navodi se u istraživanju koje se bazira na vrednosti lokalne valute i kupovnoj moći stanovništva, prenosi švajcarski list 20 minit.

Sjedinjenje Američke Države, prva ekonomija u svetu, zauzele su 25. poziciju po skupoći, što je daleko iza većine drugih zemalja sa visokim dohotkom po stanovniku. Uporedivu kupovnu moć imaju Katar, Makao, Luksemburg, Kuvajt i Brunej.

Kako dalje navodi list, jedna slična studija iz 2005. godine otkrila je da zemlje sa srednjim dohotkom imaju značajniji udeo u svetskoj ekonomiji, koji se sve više povećava, na račun najbogatijih i najsiromašnijih država.

U 2011, godini, prema podacima Svetske banke, skoro polovina svetskog dohotka koji je tada iznosio oko 90.600 milijardi dolara, potekla je od zemalja sa slabim ili srednjim dohotkom.

Malavi, Mozambik i Liberija imaju najniži BDP po glavi stanovnika, odnosno manje od 1.000 dolara.

Komentari / 0

Ostavite komentar