2000 радника на првомајском протесту у Тузли

Пленум грађанки и грађана Тузланског кантона и „Синдикат Солидарности“, а који је у оснивању од обесправљених радника уништених фирми, организовали су првомајску протестну шетњу градом.

Босна и Херцеговина 01.05.2014 | 17:50
2000 радника на првомајском протесту у Тузли

Обесправљени радници уништених фирми, као и многобројни грађани су, од запаљене зграде кантоналне Владе
на фебруарским протестима, кренули у протестну шетњу према правосудним институцијама, како би исказали своје незадовољство и дигли глас за своја права и своје достојанство.


- На овим протестима нам се придружило око 2.000 грађана, сви обесправљени радници су овдје, јер овај 1. мај је за нас никакав. Ово показује колико је народ незадовољан, а власт га слави и окрећу јагњад, а гдје смо ми, ово је жалосно, ми немамо ни за кору хљеба - изјавио је за Агенцију Фена предсједник
Штрајкачког одбора „Дите“ Хрустан Муминовић.


Казао је да неће одустати све док се не ријеше њихова радничка права и омогуће да се „Дита“, као и
остале пропале фирме не покрену да раде, јер људи, како каже, желе да живе од свог рада, а не од милостиње.


- Јако је битно да се оволико грађанство одазвало, да се обрати пажња на људска права и да синдикати, као што је овај „Синдикат Солидарности“, и сви остали раде за радничка права, а не за своје фотеље. Сви смо ту дошли како би обесправљеним радницима дали своју подршку, да се чује наш глас, да кажемо да је доста понижавања радника - изјавио је у име  Пленума грађана ТК-а Ведад Пашић.


Првомајским протестима се придружила и комплетна Влада Тузланског кантона на челу са премијером Бахријом Умиханићем, те су пружили подршку свим захтјевима обесправљених радника пропалих фирми.


- Данас смо овдје са радницима да кажемо да смо скупа. Пружамо подршку и заинтересовани смо за
рјешавање нагомиланих проблема у Тузланском кантону. Искрено се надамо да ће се Синдикат обесправљених радника знати организовати и постати прави партнер Влади, да ћемо у таквом амбијенту ријешити ове нагомилане проблеме - изјавио је Умиханић.

 


Такође је обесправљеним радницима својим присуством пружио подршку и начелник Општине Тузла Јасмин
Имамовић.


- 1. мај је настао као датум који представља симбол борбе обесправљених радника. Подршка треба онима који су остали без посла или који не могу добити радно мјесто. Треба учествовати на овом скупу и са људима разговарати, покушати помоћи и ријешити бар оне рјешиве проблеме - изјавио је Имамовић.


Протестници су, након задржавања испред Тужилаштва и Суда Тузланског кантона, наставили првомајску
протестну шетњу према згради Синдиката ТК-а, а потом је завршили на Тргу Слободе у центру града, одакле су послали поруку властима на свим нивоима у БиХ.


- Ово је Међународни дан радника, ми овдје подсјећамо да једва преживљавамо и нећемо говорити како је некад било, јер се свака прошлост уљепшава. Солидарни смо са свима који дијеле нашу  свакодневницу, свим незапосленима, а тортура и глад морају престати. Наша је порука -„пазите се наш живих“ - поручили су обесправљени радници „Синдиката Солидарности“.

 

 

 





 

 



Коментари / 3

Оставите коментар
Name

САША

01.05.2014 16:39

Тузла - респект....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЛЦАН БОY

01.05.2014 19:30

ТУЗЛА ЈЕ УВИЈЕК БИЛА ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ ЉУДСКОГ ДОСТОЈАНСТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

01.05.2014 23:13

Ма то су оне "будале" из Федерације сто зеле да унисте Републику Српску! Нама у Републици Српској цвјетају рузе.. Имамо насег Бају и немамо бас никаквих потреба за протестима. Они само зеле да унисте Републику Српску и да сире мрзњу медју Србима. Е па нецете моци! Реце нас Велики Баја...

ОДГОВОРИТЕ