Заузета зграда тужилаштва у Доњецку

Присталице федерализације Украјине заузеле су данас зграду тужилаштва Доњецке области, јавиле су агенције, извјештавајући и да у нападу на ту зграду има рањених.

Свијет 01.05.2014 | 18:09
Заузета зграда тужилаштва у Доњецку

Франс прес извјештава да су најмање четири полицајца повријеђена у сукобу с проруским активистима у том граду на истоку Украјине.

Француска агенција наводи да је приближно 300 проруских екстремиста напало зграду тужилаштва и да су на близу стотину припадника интервентне јединице бацане каменице и "молотовљеви коктели".

Полиција је узвратила шок-бомбама и сузавцем, а окупљени су узвикивали "Фашисти, фашисти".

Укринформ наводи, позивајући се на локалне медије, да се код тужилаштва налази приближно 1.000 присталица Доњецке Народне Републике, од којих многи имају штитове и шљемове одузете од полицајаца.

Сукоб је избио током демонстрација приближно 10.000 присталица Русије које су почеле мирно, наводи АФП, додајући да је милионски индустријски Доњецк "срце онога што сепаратисти зову Доњецка Република".

Агенције истовремено извјештавају да су присталице федерализације преузеле контролу над градском скупштином у градићу Амвросијевка у Доњецкој области и истакли на згради заставу самопроглашене републике.

У том граду, приближно 70 километара од Доњецка, живи 19.200 становника, наводи РИА Новости.

Укринформ преноси да је 30 особа са аутоматима пробило врата на градској скупштини, истакли заставу Доњецке Народне Републике, а украјинске скинули и уништили.

Градоначелник је, како се извјештава, био принуђен да потпише оставку, а пет полицајаца који су дошли до зграде одмах су прешли на страну побуњеника.

РИА Новости је извјестила и да приближно 2.000 присталица федерализације демонстрира код зграде обласне администрације у Харкову, коју чува неколико стотина полицајаца.

Проруски активисти су до зграде дошли по завршетку митинга Комунистичке партије и Покрета југоисток, узвикујући "Харков је руски град", "Русија" и "Доље хунта".

Учесници митинга носе заставе Русије, бившег СССР-а, царске и заставу Харковске Народне Републике.

У Луганску, како јавља украјинска агенција УНН, више од хиљаду људи је демонстрирало тражећи оставку вршиоца дужности украјинског предсједника Александра Турчинова.

Усвојена је резолуција у којој житељи тог града одлучно осуђују "антинародну политику коју спроводи власт", а главне пароле биле су "Не диктатури олигархије", "Не корупцији, социјалној неједнакости, сиромаштву, анархији и фашизму", "За социјално праведну државу", саопштила је Комунистичка партија Украјине.

Тражи се оставка Турчинова и владе, као и одговорност за министре због "издаје интереса Украјине", наведено је у саопштењу комуниста.

Полиција Луганска је, у међувремену, саопштила да нема подршку Кијева, преноси УНН.

"Ми смо овдје. Нисмо се предали. Међутим, Кијев нас је издао", рекла је портпаролка луганске полиције Татјана Погукај за британски "Гардијан", коментаришући изјаву Турчинова да су полицајци на истоку Украјине издајници.

"Прво нас је издао (украјински предсједник Виктор) Јанукович. Сада и Турчинов. То је на његовој савјести", рекла је представница полиције Луганска.

Коментари / 0

Оставите коментар