Zauzeta zgrada tužilaštva u Donjecku

Pristalice federalizacije Ukrajine zauzele su danas zgradu tužilaštva Donjecke oblasti, javile su agencije, izvještavajući i da u napadu na tu zgradu ima ranjenih.

Svijet 01.05.2014 | 18:09
Zauzeta zgrada tužilaštva u Donjecku

Frans pres izvještava da su najmanje četiri policajca povrijeđena u sukobu s proruskim aktivistima u tom gradu na istoku Ukrajine.

Francuska agencija navodi da je približno 300 proruskih ekstremista napalo zgradu tužilaštva i da su na blizu stotinu pripadnika interventne jedinice bacane kamenice i "molotovljevi kokteli".

Policija je uzvratila šok-bombama i suzavcem, a okupljeni su uzvikivali "Fašisti, fašisti".

Ukrinform navodi, pozivajući se na lokalne medije, da se kod tužilaštva nalazi približno 1.000 pristalica Donjecke Narodne Republike, od kojih mnogi imaju štitove i šljemove oduzete od policajaca.

Sukob je izbio tokom demonstracija približno 10.000 pristalica Rusije koje su počele mirno, navodi AFP, dodajući da je milionski industrijski Donjeck "srce onoga što separatisti zovu Donjecka Republika".

Agencije istovremeno izvještavaju da su pristalice federalizacije preuzele kontrolu nad gradskom skupštinom u gradiću Amvrosijevka u Donjeckoj oblasti i istakli na zgradi zastavu samoproglašene republike.

U tom gradu, približno 70 kilometara od Donjecka, živi 19.200 stanovnika, navodi RIA Novosti.

Ukrinform prenosi da je 30 osoba sa automatima probilo vrata na gradskoj skupštini, istakli zastavu Donjecke Narodne Republike, a ukrajinske skinuli i uništili.

Gradonačelnik je, kako se izvještava, bio prinuđen da potpiše ostavku, a pet policajaca koji su došli do zgrade odmah su prešli na stranu pobunjenika.

RIA Novosti je izvjestila i da približno 2.000 pristalica federalizacije demonstrira kod zgrade oblasne administracije u Harkovu, koju čuva nekoliko stotina policajaca.

Proruski aktivisti su do zgrade došli po završetku mitinga Komunističke partije i Pokreta jugoistok, uzvikujući "Harkov je ruski grad", "Rusija" i "Dolje hunta".

Učesnici mitinga nose zastave Rusije, bivšeg SSSR-a, carske i zastavu Harkovske Narodne Republike.

U Lugansku, kako javlja ukrajinska agencija UNN, više od hiljadu ljudi je demonstriralo tražeći ostavku vršioca dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandra Turčinova.

Usvojena je rezolucija u kojoj žitelji tog grada odlučno osuđuju "antinarodnu politiku koju sprovodi vlast", a glavne parole bile su "Ne diktaturi oligarhije", "Ne korupciji, socijalnoj nejednakosti, siromaštvu, anarhiji i fašizmu", "Za socijalno pravednu državu", saopštila je Komunistička partija Ukrajine.

Traži se ostavka Turčinova i vlade, kao i odgovornost za ministre zbog "izdaje interesa Ukrajine", navedeno je u saopštenju komunista.

Policija Luganska je, u međuvremenu, saopštila da nema podršku Kijeva, prenosi UNN.

"Mi smo ovdje. Nismo se predali. Međutim, Kijev nas je izdao", rekla je portparolka luganske policije Tatjana Pogukaj za britanski "Gardijan", komentarišući izjavu Turčinova da su policajci na istoku Ukrajine izdajnici.

"Prvo nas je izdao (ukrajinski predsjednik Viktor) Janukovič. Sada i Turčinov. To je na njegovoj savjesti", rekla je predstavnica policije Luganska.

Komentari / 0

Ostavite komentar