Први мај у Српској: Празник нерада


Од првомајске борбе за радничка права на улицама у Републици Српској ни ове године -нема ништа.

Република Српска 01.05.2014 | 20:54
Први мај у Српској: Празник нерада

Док се у земљама окружења протестовало и тражило боље, код нас су улице пусте. У Српској се на излетиштима роштиљало и пило.

Празник рада још једном је обиљежен као празник нерада. Чињеница је да су они који су на државним јаслама спремни све да ураде само да ништа не би радили, што додатно потврђује и чињеница да празник рада није као у развијеним земљама обиљежен радничким протетсима већ традиционалним уранцима на излетишта.

Међутим, упитно је имамо ли иједан једини разлог за славље будући да је број незапослених готово 149 хиљада. Управе те цифре је свјестан Ранко Иванчић који нема шта да слави и први мај му је сасвим обичан дан.

Осим Ранка Иваничића још је много оних који немају шта да славе. Свјесни су тога и у Синдикату. Од такозване синдикалне борбе тек честитка радницима и уобичајено обећање да ће радничке проблеме ријешити на сто бољи начин.

Разлога за славље нема – слажу се и послодавци. То што је и 2. мај нерадни дан је, кажу, ван сваке памети.

Међународни празник рада у Републици Српској, представља све осим прилике да се, као далеке 1886. године у Чикагу, потегне питање основних радничких права. А радничка права су горућа тема која се на Тргу републике често спомиње – али без конкретних резултата. Ипак, у Влади , тврде, да није све тако црно.

Стара народна изрека ''алај волим овај режим, плата иде, а ја лежим'' дошла је до пуног изражаја у првим мајским данима. Данима када ће се буџетски корисници у Српској фино одморити на рачун оно мало запослених у реалном сектору.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђода

01.05.2014 18:41

Нема овај народ ни воље а ни храбрости да се бори за своја права која су итекако угрожена.Чека ваљда да нешто падне са неба и да се само од себе ријеши!Смијешно и несхватљиво је да смо у Европи први по броју незапослених,а веселимо се и дернечимо као да живимо у Швајцарској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

01.05.2014 20:07

браво ђода, баш тако, него да те питам виђе ли ти МИХУ (МИХАЉИЦУ) ОВИХ ДАНА НА ПОТПИСИВАЊУ СПОРАЗУМА, ЈЕЛ ТО ОН БИО НЕГДЈЕ У ПЕЧАЛБИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

01.05.2014 20:14

ПА НИЈЕ ВАЉДА ДОТЛЕ ДОШЛО ДА НАС МИХА ( МИХАЉИЦА) ВОДИ У ПРОМЈЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ