Prvi maj u Srpskoj: Praznik nerada


Od prvomajske borbe za radnička prava na ulicama u Republici Srpskoj ni ove godine -nema ništa.

Republika Srpska 01.05.2014 | 20:54
Prvi maj u Srpskoj: Praznik nerada

Dok se u zemljama okruženja protestovalo i tražilo bolje, kod nas su ulice puste. U Srpskoj se na izletištima roštiljalo i pilo.

Praznik rada još jednom je obilježen kao praznik nerada. Činjenica je da su oni koji su na državnim jaslama spremni sve da urade samo da ništa ne bi radili, što dodatno potvrđuje i činjenica da praznik rada nije kao u razvijenim zemljama obilježen radničkim protetsima već tradicionalnim urancima na izletišta.

Međutim, upitno je imamo li ijedan jedini razlog za slavlje budući da je broj nezaposlenih gotovo 149 hiljada. Uprave te cifre je svjestan Ranko Ivančić koji nema šta da slavi i prvi maj mu je sasvim običan dan.

Osim Ranka Ivaničića još je mnogo onih koji nemaju šta da slave. Svjesni su toga i u Sindikatu. Od takozvane sindikalne borbe tek čestitka radnicima i uobičajeno obećanje da će radničke probleme riješiti na sto bolji način.

Razloga za slavlje nema – slažu se i poslodavci. To što je i 2. maj neradni dan je, kažu, van svake pameti.

Međunarodni praznik rada u Republici Srpskoj, predstavlja sve osim prilike da se, kao daleke 1886. godine u Čikagu, potegne pitanje osnovnih radničkih prava. A radnička prava su goruća tema koja se na Trgu republike često spominje – ali bez konkretnih rezultata. Ipak, u Vladi , tvrde, da nije sve tako crno.

Stara narodna izreka ''alaj volim ovaj režim, plata ide, a ja ležim'' došla je do punog izražaja u prvim majskim danima. Danima kada će se budžetski korisnici u Srpskoj fino odmoriti na račun ono malo zaposlenih u realnom sektoru.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Đoda

01.05.2014 18:41

Nema ovaj narod ni volje a ni hrabrosti da se bori za svoja prava koja su itekako ugrožena.Čeka valjda da nešto padne sa neba i da se samo od sebe riješi!Smiješno i neshvatljivo je da smo u Evropi prvi po broju nezaposlenih,a veselimo se i dernečimo kao da živimo u Švajcarskoj...

ODGOVORITE
Name

mile

01.05.2014 20:07

bravo đoda, baš tako, nego da te pitam viđe li ti MIHU (MIHALJICU) OVIH DANA NA POTPISIVANJU SPORAZUMA, JEL TO ON BIO NEGDJE U PEČALBI

ODGOVORITE
Name

MILE

01.05.2014 20:14

PA NIJE VALJDA DOTLE DOŠLO DA NAS MIHA ( MIHALJICA) VODI U PROMJENE

ODGOVORITE