Генерални штрајк упозорења 27. маја

Савез самосталних синдиката у БиХ донио је одлуку о организовању генералног штрајка упозорења 27. маја у 12 часова.

Босна и Херцеговина 01.05.2014 | 17:34
Генерални штрајк упозорења 27. маја

На конференцији за новинаре у Дому синдиката у Сарајеву представљени су захтјеви који су установљени на данашњем ванредном конгресу, међу којима је онај којим се тражи обавезно усклађивање најниже нето и бруто сатнице са порастом трошкова живота, уз поштивање свих колективних уговора.

Тражи се и повезивање радног стажа свим радницима и хитно обезбјеђивање средстава за повезивање стажа радницима који су већ стекли услове за пензионисање, безусловно обезбјеђивање примарне здравствене заштите свим радницима, као и хитно доношење Закона о безбједности и здрављу на раду.

Међу захтјевима су и доношење измјена и допуна закона о стечају, којим ће бити обезбијеђено да радници са својим укупним потраживањима из радног односа буду у првом исплатном реду, те хитна и досљедна примјена Закона о ревизији приватизације државног капитала у привредним друштвима и банкама, као и одузимање нелегално стечене имовине.

"Области рада, запошљавања, здравства и образовања треба пренијети  искључиво на ниво Федерације БиХ, чиме ће бити постигнуто уједначавање права и обавеза за све грађане у ФБиХ. Тражимо и укидање надзорних  одбора у свим привредним друштвима, јавним предузећима и установама са већинским државним власништвом", појаснио је предсједник синдиката Исмет Бајрамовић.

Он очекује да ће у штрајку 27. маја учествовати више од 150.000 чланова синдиката.

"Ови захтјеви биће упућени институцијама система које се зову извршна и законодавна власт, послодавцима на свим нивоима и економско-социјалним  савјетима и они ће, за разлику од протеста, бити предмет преговора на свим нивоима", појаснио је Бајрамовић.

Коментари / 0

Оставите коментар