Западнославонци положили душе за крст часни

У цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос и приложене су свијеће за 283 Срба, који су погинули и нестали у акцији хрватских оружаних снага "Бљесак"на српску област Западне Славоније, која је до 1. маја 1995. године била под заштитом УН.

Србија 01.05.2014 | 15:02
Западнославонци положили душе за крст часни

У пригодној бесједи, старјешина храма Светог Марка Трајан Којић рекао је да вјерује да душе западнославонских страдалника почивају на мјесту гдје нема јецаја, бола ни суза и да тамо сијају јер су жртвоване "за крст часни и слободу златну".

Обраћајући се породицама и пријатељима оних који су мучки убијени на данашњи дан прије 19 година, Којић је рекао да је њихов једини гријех био тај што су жељели да бране и чувају оно што им је Бог дао.

"Ми их се сјећамо и сјећамо се ријечи Господа да се не треба бојати оних који убијају тијело јер душу убити не могу. И заиста и данас и заувијек памтићемо оне који су се опредјелили за оно што је праведно", нагласио је Којић. Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да је управо акција "Бљесак" била један од најачих аргумената српског тима у процесу који се по међусобним тужбама за геноцид између Србије и Хрватске води пред Међународним судом правде у Хагу.

Он је подсјетио да је са подручја Западне Славоније протјерано 15.000 људи или готово сав српски живаљ, те да су током ње остала потпуно уништена етнички чиста српска мјеста, какво је између осталих село Медари.

"Од 24 становника Медара убијено је њих 22. Од тога 11 жена и троје дјеце. Само из породице Вуковић убијено је седам чланова. Двије дјевојчице остале су живе, које је, јер им је мајка била Хрватица, спасио један частан војник", рекао је Штрбац. Он је подсјетио на поражавајућу чињеницу да пред Хашким трибуналом није подигнута ниједна оптужница за "Бљесак", односно да Трибунал никада није ни покренуо озбиљну истрагу о монструозном злочину.

Штрбац је нагласио да ништа боља ситуација није ни пред судовима у региону и да су сви процеси у вези са "Бљеском" у предистражном поступку, истичући да интерес да се ствари покрену са мртве тачке има и Република Српска чија је територија гранатирана током "Бљеска" и која је у тој акцији изгубила девет цивила. Након парастоса породице, пријатељи и поштоваоци жртава положили су вијенац на споменик српским жртвама страдалим у ратовима 90-тих на простору бивше Југославије.

Према подацима "Веритаса", у акцији "Бљесак" убијено је и нестало 283 људи, од којих 104 цивила и 11 милиционера. Међу жртвама је 55 жена, 11 особа млађих од 18 и 73 особе старије од 60 година. Акцију на подручје на којем је тада живјело 15.000 Срба напало је 16.000 хрватских војника.

 

Коментари / 0

Оставите коментар