Ко осваја - Реал или Атлетико?

Атлетико и Реал ће играти финале Лиге шампиона, 24. маја у Лисабону, и то ће бити њихов 265. окршај у историји. "Краљеви" имају снагу и моћ, "јорганџије" велико срце и мотив... Ко ће победити?

Фудбал 01.05.2014 | 13:35
Ко осваја - Реал или Атлетико?

Први пут у историји најјачег европског такмичења у финалу ће се наћи два клуба из истог града. "Естадио да Луз" у Лисабону угостиће Реал Мадрид и Атлетико Мадрид у великом финалу Лиге шампиона 24. маја.

Биће то 265. међусобни дуел два мадридска клуба. Славни и далеко богатији Реал бориће се за десети "ушати пехар", док ће Атлетико покушати да у своје витрине први пут донесе трофеј, за који су се претходно само једном борили, 1994. године у финалу против Бајерна и убедљиво га изгубили (0:4).

Статистика каже да ће пехар Лиге шампиона, ко год да добије тај меч, 14. пут отићи у Шпанију и биће то други пут да се два тима из те земље боре за њега. Претходно су Реал и Валенсија играли финале 2000. године на "Сен Денију" у Паризу и Мадриђани су победили резултатом 3:0, головима Моријентеса, Мекманамана и Раула.

Ако се гледају претходни дуели, Реал је фаворит јер против градског ривала води у победама - остварио је чак 143. тријумфа, 57 завршено је ремијем, док је 64 добио Атлетико.

Када је реч о међународној сцени, играли су давне 1959. у полуфиналу Купу Европе и Реал је однео победу (2:1) после трећег меча на неутралном терену у Сарагоси, головима легендарних Ди Стефана и Пушкаша.

У последњем дуелу у Примери, почетком марта, на Висенте Калдерону, одиграли су нерешено (2:2), док је у Купу краља у фебруару Реал славио у два меча полуфинала укупним резултатом 5:0.

Славни Реал Мадрид, најбољи клуб 20. века, има снагу и моћ да стигне до "десиме", а Атлетико има срце, огромну жељу и додатни мотив да се против једног од најбогатијих тимова на свету прикаже у најбољем светлу на финалном мечу Лиге шампиона и коначно испуни европски сан.

Коментари / 0

Оставите коментар