Ko osvaja - Real ili Atletiko?

Atletiko i Real će igrati finale Lige šampiona, 24. maja u Lisabonu, i to će biti njihov 265. okršaj u istoriji. "Kraljevi" imaju snagu i moć, "jorgandžije" veliko srce i motiv... Ko će pobediti?

Fudbal 01.05.2014 | 13:35
Ko osvaja - Real ili Atletiko?

Prvi put u istoriji najjačeg evropskog takmičenja u finalu će se naći dva kluba iz istog grada. "Estadio da Luz" u Lisabonu ugostiće Real Madrid i Atletiko Madrid u velikom finalu Lige šampiona 24. maja.

Biće to 265. međusobni duel dva madridska kluba. Slavni i daleko bogatiji Real boriće se za deseti "ušati pehar", dok će Atletiko pokušati da u svoje vitrine prvi put donese trofej, za koji su se prethodno samo jednom borili, 1994. godine u finalu protiv Bajerna i ubedljivo ga izgubili (0:4).

Statistika kaže da će pehar Lige šampiona, ko god da dobije taj meč, 14. put otići u Španiju i biće to drugi put da se dva tima iz te zemlje bore za njega. Prethodno su Real i Valensija igrali finale 2000. godine na "Sen Deniju" u Parizu i Madriđani su pobedili rezultatom 3:0, golovima Morijentesa, Mekmanamana i Raula.

Ako se gledaju prethodni dueli, Real je favorit jer protiv gradskog rivala vodi u pobedama - ostvario je čak 143. trijumfa, 57 završeno je remijem, dok je 64 dobio Atletiko.

Kada je reč o međunarodnoj sceni, igrali su davne 1959. u polufinalu Kupu Evrope i Real je odneo pobedu (2:1) posle trećeg meča na neutralnom terenu u Saragosi, golovima legendarnih Di Stefana i Puškaša.

U poslednjem duelu u Primeri, početkom marta, na Visente Kalderonu, odigrali su nerešeno (2:2), dok je u Kupu kralja u februaru Real slavio u dva meča polufinala ukupnim rezultatom 5:0.

Slavni Real Madrid, najbolji klub 20. veka, ima snagu i moć da stigne do "desime", a Atletiko ima srce, ogromnu želju i dodatni motiv da se protiv jednog od najbogatijih timova na svetu prikaže u najboljem svetlu na finalnom meču Lige šampiona i konačno ispuni evropski san.

Komentari / 0

Ostavite komentar