Има ли смисла славити Празник рада у Српској?

Сваки шести грађанин у БиХ је гладан, док је потрошачка корпа недосањан сан већине становника. Број незапослених лица достигао је 150 хиљада, више од 35 хиљада радника пријављено је на минималну плату, док је број пензионера премашио број запослених радника.

Република Српска 01.05.2014 | 13:21
Има ли смисла славити Празник рада у Српској?

Има ли смисла да се Међународни празник, 1. мај слави у Републици Српској? Према Удружењу грађана Оштра нула и нема. Они су на Тргу Крајине извели перформанс којим су указали да је вриједност радника сведена на музејску.


Музеј. Без врата и прозора. Потпуно отвореног типа. Експонати за гледање- заштитна опрема за раднике И алат. Потпуно нови. Уз упозорење:”Опасност радови нису у току!”. Али је зато у току прање сивог веша радника. И то је све што им је преостало од пребогатог радничког вијека.


Политичари се сјете радника и радничких права само пред изборе. Наравно, због гласа-подсјећа Лепир. Она указује и на чињеницу да привреда све више каска и заостаје. Статистика показује да је крајем прошле године било запослено 230 638 радника, од чега 31, 17 одсто грађана ради у државним институцијама.


Због не рада надлежних нико и не зна колики је стварни број радника на црно. Нико се чак и не усуди да претпостави. Претпоставка је веома честа и код запошљавања. Нико не зна да ли ће вам као новозапосленом плата бити исплаћена, да ли ћете бити пријављени и да ли ће вас уопште третирати као радника или роба.

Надлежне, баш мало занима да ли ће и ваш веш бити окачен у овом отвореном музеју, истичу у Оштрој
нули указујући зашто се радници у РС немају чему радовати на Међународни празник рада.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зворник

01.05.2014 14:13

Незапосленост преко 50%, у Републици Српској, а слави се 1 и 2 мај. Свугде у нормалном свету слави се само 1.мај сутра (2 мај) је наравно радни дан. Нема висе ниста смисла у овој Бајиној банана дрзави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исидора

01.05.2014 19:25

Политицари се сјете радника и радницких права само пред изборе,због гласа.Народу није ни до какавог славља,вецина је без посла и борба је за презивљавање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

додиковац

01.05.2014 20:35

Види Остра нула..донација Америцка " невладина организација

ОДГОВОРИТЕ