Ima li smisla slaviti Praznik rada u Srpskoj?

Svaki šesti građanin u BiH je gladan, dok je potrošačka korpa nedosanjan san većine stanovnika. Broj nezaposlenih lica dostigao je 150 hiljada, više od 35 hiljada radnika prijavljeno je na minimalnu platu, dok je broj penzionera premašio broj zaposlenih radnika.

Republika Srpska 01.05.2014 | 13:21
Ima li smisla slaviti Praznik rada u Srpskoj?

Ima li smisla da se Međunarodni praznik, 1. maj slavi u Republici Srpskoj? Prema Udruženju građana Oštra nula i nema. Oni su na Trgu Krajine izveli performans kojim su ukazali da je vrijednost radnika svedena na muzejsku.


Muzej. Bez vrata i prozora. Potpuno otvorenog tipa. Eksponati za gledanje- zaštitna oprema za radnike I alat. Potpuno novi. Uz upozorenje:”Opasnost radovi nisu u toku!”. Ali je zato u toku pranje sivog veša radnika. I to je sve što im je preostalo od prebogatog radničkog vijeka.


Političari se sjete radnika i radničkih prava samo pred izbore. Naravno, zbog glasa-podsjeća Lepir. Ona ukazuje i na činjenicu da privreda sve više kaska i zaostaje. Statistika pokazuje da je krajem prošle godine bilo zaposleno 230 638 radnika, od čega 31, 17 odsto građana radi u državnim institucijama.


Zbog ne rada nadležnih niko i ne zna koliki je stvarni broj radnika na crno. Niko se čak i ne usudi da pretpostavi. Pretpostavka je veoma česta i kod zapošljavanja. Niko ne zna da li će vam kao novozaposlenom plata biti isplaćena, da li ćete biti prijavljeni i da li će vas uopšte tretirati kao radnika ili roba.

Nadležne, baš malo zanima da li će i vaš veš biti okačen u ovom otvorenom muzeju, ističu u Oštroj
nuli ukazujući zašto se radnici u RS nemaju čemu radovati na Međunarodni praznik rada.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

zvornik

01.05.2014 14:13

Nezaposlenost preko 50%, u Republici Srpskoj, a slavi se 1 i 2 maj. Svugde u normalnom svetu slavi se samo 1.maj sutra (2 maj) je naravno radni dan. Nema vise nista smisla u ovoj Bajinoj banana drzavi!

ODGOVORITE
Name

Isidora

01.05.2014 19:25

Politicari se sjete radnika i radnickih prava samo pred izbore,zbog glasa.Narodu nije ni do kakavog slavlja,vecina je bez posla i borba je za prezivljavanje!

ODGOVORITE
Name

dodikovac

01.05.2014 20:35

Vidi Ostra nula..donacija Americka " nevladina organizacija

ODGOVORITE