Спектакуларна прослава Првог маја у Русији

Око 100.000 особа окупило се данас на Црвеном тргу у Москви поводом Међународног празника рада, како би учествовало у првомајској шетњи први пут организованој на том тргу у близини Кремља од 1991. године.

Свијет 01.05.2014 | 12:31
Спектакуларна прослава Првог маја у Русији

Учесници скупа носили су руске заставе, балоне у бојама националне заставе и транспаренте са натписима "Поносан сам на своју земљу".

Шетњу у којој је учествовало више од 100.000 људи, предводио је градоначелник Москве Сергеј Собјанин, а у њој су учествовали и представници синдиката који су поздрављали и недавно припајање Крима Руској Федерацији. "Ветар слободе дува над Кримом", "Москва-Севастопољ, градови хероји", узвикивали су окупљени.

Сваке године у шетњама у великим градовима Русије учествују представници бројних синдиката, славећи борбу за боље услове рада запослених.

Ове године власти су одобриле симболичан повратак тог покрета на Црвени трг, у близини Кремља, као у време бившег Совјетског Савеза.

Око 100.000 људи окупило се данас поводом 1. маја, Међународног празника рада, у кримском граду Симферопољу, што је највећи јавни скуп у историји града, рекао је вршилац дужности председника Републике Крим Сергеј Аксјонов.

"Ово је први пут да имамо овако велики скуп. Према прелиминарним подацима, окупило се више од 100.000 људи", рекао је Аксјонов данас новинарима у Симферопољу.

Он је додао да је уверен да ће се ова патриотска атмосфера на Криму проширити на цијелу Руску Федерацију.

Окупљени на централној авенији Киров носили су цвеће, заставе и транспаренте, јавио је "Глас Русије".

На скуп су дошли и представници власти, радници различитих фирми у Симферопољу, просвјетни радници, болничко особље, као и активисти руских партија Јединствена Русија, Праведна Русија, Комунистичке партије и других. Већина окупљених дошла је са својим породицама.

Коментари / 0

Оставите коментар