Spektakularna proslava Prvog maja u Rusiji

Oko 100.000 osoba okupilo se danas na Crvenom trgu u Moskvi povodom Međunarodnog praznika rada, kako bi učestvovalo u prvomajskoj šetnji prvi put organizovanoj na tom trgu u blizini Kremlja od 1991. godine.

Svijet 01.05.2014 | 12:31
Spektakularna proslava Prvog maja u Rusiji

Učesnici skupa nosili su ruske zastave, balone u bojama nacionalne zastave i transparente sa natpisima "Ponosan sam na svoju zemlju".

Šetnju u kojoj je učestvovalo više od 100.000 ljudi, predvodio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, a u njoj su učestvovali i predstavnici sindikata koji su pozdravljali i nedavno pripajanje Krima Ruskoj Federaciji. "Vetar slobode duva nad Krimom", "Moskva-Sevastopolj, gradovi heroji", uzvikivali su okupljeni.

Svake godine u šetnjama u velikim gradovima Rusije učestvuju predstavnici brojnih sindikata, slaveći borbu za bolje uslove rada zaposlenih.

Ove godine vlasti su odobrile simboličan povratak tog pokreta na Crveni trg, u blizini Kremlja, kao u vreme bivšeg Sovjetskog Saveza.

Oko 100.000 ljudi okupilo se danas povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u krimskom gradu Simferopolju, što je najveći javni skup u istoriji grada, rekao je vršilac dužnosti predsednika Republike Krim Sergej Aksjonov.

"Ovo je prvi put da imamo ovako veliki skup. Prema preliminarnim podacima, okupilo se više od 100.000 ljudi", rekao je Aksjonov danas novinarima u Simferopolju.

On je dodao da je uveren da će se ova patriotska atmosfera na Krimu proširiti na cijelu Rusku Federaciju.

Okupljeni na centralnoj aveniji Kirov nosili su cveće, zastave i transparente, javio je "Glas Rusije".

Na skup su došli i predstavnici vlasti, radnici različitih firmi u Simferopolju, prosvjetni radnici, bolničko osoblje, kao i aktivisti ruskih partija Jedinstvena Rusija, Pravedna Rusija, Komunističke partije i drugih. Većina okupljenih došla je sa svojim porodicama.

Komentari / 0

Ostavite komentar