Референдумско питање: Јесу ли грађани за промјене или не

Грађани РС ће се на октобарским изборима опредјељивати између двије опције: Садашња власт и наставак оваквог стања или промјена и дубоке реформе на чије су се провођење обавезале чланице Савеза за промјене, поручио је у интервју за Вијести.ба предсједник СДС Младен Босић. У разговору за наш портал, између осталог, говори и о актуелним дешавањима на државном нивоу, те односу са Александром Вучићем и СНС.

Република Српска 01.05.2014 | 12:18
Референдумско питање: Јесу ли грађани за промјене или не

ВИЈЕСТИ.БА: Опозиција у РС јуче се уједињила у Савез за промјене. Шта ће он грађанима ново донијети?

БОСИЋ: Савез за промјене је отворен блок коме ће и у будућности приступати не само политичке странке и невладине организације, него и појединци. То је блок који нуди промјене у РС послије октоарских избора. Бирачи РС ће се опредјељивати између двије опције: садашње власти и наставка оваквог стања или промјену и дубоке реформе на чије су се провођење обавезале чланице Савеза за промјене.

ВИЈЕСТИ.БА: Како коментаришете стварање такозваног трећег блока у РС, који је, како се наводи, коректив између садашње власти и опозиције?

БОСИЋ: Актуелна власт у РС на све начине покушава створити слику да постоји трећи политички блок. Свакако ће бити људи који ће имати улогу какву је на прошлим изборима имао Драган Калинић, односно односно оних који ће покушати пореметити равнотежу.

Мислим да је то узалудан посао. Јасно је свима да је ово референдумска одлука на сљедећим изборима - за или против промјена, за или против Милорада Додика који је носилац садашњег стања у РС.

ВИЈЕСТИ.БА: Када ће бити познати кандидати опозиције за поједине функције на предстојећим изборима?

БОСИЋ: Заинтересовани смо да подржимо сваку варијанту која гарантује успјех. Тек ћемо отворити то питање. Није уопште битно која странка је у питању, битно је наћи имена која ће око себе моћи окупити најширу подршку. Очекујем да ће крајем маја бити завршен тај процес, када ћемо изаћи са договореним кандидатима.

ВИЈЕСТИ.БА: СДС је дио блока народњачких странака на државном нивоу. Могу ли након избора управо те политичке партије бити платформа власти?

БОСИЋ: На прошлим изборима, двије странке са највећим бројем гласова биле су СДП БиХ и СНСД. Преузеле су највећу одговорност на себе самим тим што су добили највише повјерења. Биле су стуб власти на државном нивоу. Послије четири године, можемо говорити о резултатима њиховог мандата, који су катастрофални и поражавајући. Првенствено су СНСД и СДП БиХ одговорни за овакву ситуацију.

На крају мандата довели су до тоталног хаоса, практично само те двије странке, уз два ХДЗ-а, остале су као мањина у Парламенту БиХ. То је тек циркус. Показали су да немају концепт нити могу носиоци било чега што би довело до релаксације ситуације.

Јасно је да и на државном нивоу мора бити промијена. Уколико поново СНСД и СДП БиХ побиједе, од промијена нема ништа.

ВИЈЕСТИ.БА: Поменули сте актуелна дешавања на државном нивоу, узрокована смјеном државног министра сигурност. Дакле, парламентарна већина више не постоји.

БОСИЋ: Комбинација СНСД - СДП БиХ је комбинација која је првенствено оптрећена личним сујетама лидера и питањима ко је већи лидер, ко је већи "баја" у БиХ. На крају су показали да функционисање институција у корист грађана није њихов приоритет. Они су их подредили личном доказивању и надметању.

Након четири године, избацивање још једног коалиционог партнера и дефинитивно разбијање парламентарне већине, а опстанак на својим позицијама чланова СНСД и СДП БиХ, јасно говори о тоталном краху њихове политике.

ВИЈЕСТИ.БА: У чему се огледа подршка Александра Вучића и СНС странци на чијем сте челу? Представља ли вјетар у леђа на октобарским изборима?

БОСИЋ: СДС од раније има добре односе са Александром Вучићем и СНС. То је манифестовано много пута. Залагали смо се много пута за немијешање у изборе из Србије у РС и обрнуто. Нажалост, Милорад Додик је својевремено брутално ушао у подршаку Борису Тадићу и најпогрднијим ријечима је окарактерисао је Вучића и Томислава Николића. Направио је штету не само СНСД, него и РС.

Ми не очекујемо да се Вучић и СНС директно укључују у изборе у РС, што је Вучић више пута и јасно рекао. СДС и СНС ће и даље наставити сарађивати и имати најближе могуће односе. Сматрамо да власти у РС и Србији морају имати међусобне односе преко државних институција. Сасвим је логично да владе РС и Србије сарађују у било којој комбинацији.

Очекујемо да Додик и Вучић сарађују у интересу грађана РС, али наш однос са Вучићем у тренутку када смо опозиција, је уствари однос СДС и СНС.

ВИЈЕСТИ.БА: Шта ћете поручити грађанима уочи предстојећих избора?

БОСИЋ: Да ли мислите да треба мијењати ствари или не? Ако желите промјене, октобар је шанса за то. Уколико сматрате да је садашње стање добро, то се такође у октобру може потврдити. Према томе, грађани ће у сваком случају одлучити о својој судбини.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србин

01.05.2014 12:35

Сви ће бити за промјене само обећајте да ће те истражити корупцију Шкрбића, Шпирића, Џерија Селмана, Станковића, Верице Кунић, Грабољуба, Милокрада и осталих Милокрадових бахатих и незајажљивих баја који су овај народ довели на најниже гране.Сви за промјене за бољу европску поштену Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ