Referendumsko pitanje: Jesu li građani za promjene ili ne

Građani RS će se na oktobarskim izborima opredjeljivati između dvije opcije: Sadašnja vlast i nastavak ovakvog stanja ili promjena i duboke reforme na čije su se provođenje obavezale članice Saveza za promjene, poručio je u intervju za Vijesti.ba predsjednik SDS Mladen Bosić. U razgovoru za naš portal, između ostalog, govori i o aktuelnim dešavanjima na državnom nivou, te odnosu sa Aleksandrom Vučićem i SNS.

Republika Srpska 01.05.2014 | 12:18
Referendumsko pitanje: Jesu li građani za promjene ili ne

VIJESTI.BA: Opozicija u RS juče se ujedinjila u Savez za promjene. Šta će on građanima novo donijeti?

BOSIĆ: Savez za promjene je otvoren blok kome će i u budućnosti pristupati ne samo političke stranke i nevladine organizacije, nego i pojedinci. To je blok koji nudi promjene u RS poslije oktoarskih izbora. Birači RS će se opredjeljivati između dvije opcije: sadašnje vlasti i nastavka ovakvog stanja ili promjenu i duboke reforme na čije su se provođenje obavezale članice Saveza za promjene.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete stvaranje takozvanog trećeg bloka u RS, koji je, kako se navodi, korektiv između sadašnje vlasti i opozicije?

BOSIĆ: Aktuelna vlast u RS na sve načine pokušava stvoriti sliku da postoji treći politički blok. Svakako će biti ljudi koji će imati ulogu kakvu je na prošlim izborima imao Dragan Kalinić, odnosno odnosno onih koji će pokušati poremetiti ravnotežu.

Mislim da je to uzaludan posao. Jasno je svima da je ovo referendumska odluka na sljedećim izborima - za ili protiv promjena, za ili protiv Milorada Dodika koji je nosilac sadašnjeg stanja u RS.

VIJESTI.BA: Kada će biti poznati kandidati opozicije za pojedine funkcije na predstojećim izborima?

BOSIĆ: Zainteresovani smo da podržimo svaku varijantu koja garantuje uspjeh. Tek ćemo otvoriti to pitanje. Nije uopšte bitno koja stranka je u pitanju, bitno je naći imena koja će oko sebe moći okupiti najširu podršku. Očekujem da će krajem maja biti završen taj proces, kada ćemo izaći sa dogovorenim kandidatima.

VIJESTI.BA: SDS je dio bloka narodnjačkih stranaka na državnom nivou. Mogu li nakon izbora upravo te političke partije biti platforma vlasti?

BOSIĆ: Na prošlim izborima, dvije stranke sa najvećim brojem glasova bile su SDP BiH i SNSD. Preuzele su najveću odgovornost na sebe samim tim što su dobili najviše povjerenja. Bile su stub vlasti na državnom nivou. Poslije četiri godine, možemo govoriti o rezultatima njihovog mandata, koji su katastrofalni i poražavajući. Prvenstveno su SNSD i SDP BiH odgovorni za ovakvu situaciju.

Na kraju mandata doveli su do totalnog haosa, praktično samo te dvije stranke, uz dva HDZ-a, ostale su kao manjina u Parlamentu BiH. To je tek cirkus. Pokazali su da nemaju koncept niti mogu nosioci bilo čega što bi dovelo do relaksacije situacije.

Jasno je da i na državnom nivou mora biti promijena. Ukoliko ponovo SNSD i SDP BiH pobijede, od promijena nema ništa.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste aktuelna dešavanja na državnom nivou, uzrokovana smjenom državnog ministra sigurnost. Dakle, parlamentarna većina više ne postoji.

BOSIĆ: Kombinacija SNSD - SDP BiH je kombinacija koja je prvenstveno optrećena ličnim sujetama lidera i pitanjima ko je veći lider, ko je veći "baja" u BiH. Na kraju su pokazali da funkcionisanje institucija u korist građana nije njihov prioritet. Oni su ih podredili ličnom dokazivanju i nadmetanju.

Nakon četiri godine, izbacivanje još jednog koalicionog partnera i definitivno razbijanje parlamentarne većine, a opstanak na svojim pozicijama članova SNSD i SDP BiH, jasno govori o totalnom krahu njihove politike.

VIJESTI.BA: U čemu se ogleda podrška Aleksandra Vučića i SNS stranci na čijem ste čelu? Predstavlja li vjetar u leđa na oktobarskim izborima?

BOSIĆ: SDS od ranije ima dobre odnose sa Aleksandrom Vučićem i SNS. To je manifestovano mnogo puta. Zalagali smo se mnogo puta za nemiješanje u izbore iz Srbije u RS i obrnuto. Nažalost, Milorad Dodik je svojevremeno brutalno ušao u podršaku Borisu Tadiću i najpogrdnijim riječima je okarakterisao je Vučića i Tomislava Nikolića. Napravio je štetu ne samo SNSD, nego i RS.

Mi ne očekujemo da se Vučić i SNS direktno uključuju u izbore u RS, što je Vučić više puta i jasno rekao. SDS i SNS će i dalje nastaviti sarađivati i imati najbliže moguće odnose. Smatramo da vlasti u RS i Srbiji moraju imati međusobne odnose preko državnih institucija. Sasvim je logično da vlade RS i Srbije sarađuju u bilo kojoj kombinaciji.

Očekujemo da Dodik i Vučić sarađuju u interesu građana RS, ali naš odnos sa Vučićem u trenutku kada smo opozicija, je ustvari odnos SDS i SNS.

VIJESTI.BA: Šta ćete poručiti građanima uoči predstojećih izbora?

BOSIĆ: Da li mislite da treba mijenjati stvari ili ne? Ako želite promjene, oktobar je šansa za to. Ukoliko smatrate da je sadašnje stanje dobro, to se takođe u oktobru može potvrditi. Prema tome, građani će u svakom slučaju odlučiti o svojoj sudbini.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srbin

01.05.2014 12:35

Svi će biti za promjene samo obećajte da će te istražiti korupciju Škrbića, Špirića, Džerija Selmana, Stankovića, Verice Kunić, Graboljuba, Milokrada i ostalih Milokradovih bahatih i nezajažljivih baja koji su ovaj narod doveli na najniže grane.Svi za promjene za bolju evropsku poštenu Republiku Srpsku!

ODGOVORITE