Провокација Албанаца, приведени Срби

У Грачаници се синоћ догодио инцидент након што је шесторо Албанаца у народним ношњама и са албанским заставама у вечерњим сатима продефиловало главном улицом тог града, што је испровоцирало групу Срба који су реаговали и насрнули на њих.

Србија 01.05.2014 | 16:54
Провокација Албанаца, приведени Срби

Инцидент, који само захваљујући правовременој интервенцији полиције и реаговању надлежних није прерастао у веће немире, догодио се око 20 часова, преноси „Радио Грачаница“.

Косовска полиција је у станицу полиције увела Албанце од којих је један лакше повређен и привела двојицу Срба, малолетног С.М (16) и Александра Максимовића старог 27 година.

Отац малолетног С.М, негирао је, како преноси „Радио Грачаница“, да је његов син учествовао у било каквој тучи и оптужио Косовску полицију да је за инцидент морала некога да ухапси и да некоме препише кривицу.

Убрзо након инцидента, већи број мештана се окупио испред станице полиције не дозвољавајући да приведена лица буду пребачена за Приштину. Захваљујући брзом реаговању општинских челника, приведени Срби су након информативног разговора, око 22 сата, пуштени кућама.

„Драго ми је што се ово вечерас овако завршило. Мора да постоји ред, али, оно што треба да буде лекција за све нас, то је, да полиција некада мора више да обрати пажњу на неке ствари. Без обзира на све, чини ми се да су и они вечерас показали добар напор да се ово реши на помирљив начин, али, морамо да обратимо пажњу на овакве ситуације, да нечија намера да искаже своје право, не буде протумачена као провокација. Можда би и неко од нас желео да прошета на неко друго место па би то неко други протумачио као провокацију“, рекао је градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић „Радију Грачаница“.

Косовски министар за локалну самоуправу Слободан Петровић извинио се мештанима Грачанице, пре свега људима који су на неки начин били емотивно повређени, и захвалио се градоначелнику и житељима који су, како је рекао, учествовали у смиривању тензије, у времену које је више него изазовно.

Како је потврдио командир станице полиције у Грачаници Братислав Трајковић, саслушање приведених обављено је у присуству општинског јавног тужиоца.

„Накнадно ће бити донета одлука дали ће против двојице Срба бити покренут судски поступак“ рекао је Трајковић.

Шесторица албанаца који су наводно пешице кренули у Брисел у знак подршке преговорима о визној либерализацији за Косово, полицијским возилом су пребачени за Приштину.

Коментари / 0

Оставите коментар