Provokacija Albanaca, privedeni Srbi

U Gračanici se sinoć dogodio incident nakon što je šestoro Albanaca u narodnim nošnjama i sa albanskim zastavama u večernjim satima prodefilovalo glavnom ulicom tog grada, što je isprovociralo grupu Srba koji su reagovali i nasrnuli na njih.

Srbija 01.05.2014 | 16:54
Provokacija Albanaca, privedeni Srbi

Incident, koji samo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji policije i reagovanju nadležnih nije prerastao u veće nemire, dogodio se oko 20 časova, prenosi „Radio Gračanica“.

Kosovska policija je u stanicu policije uvela Albance od kojih je jedan lakše povređen i privela dvojicu Srba, maloletnog S.M (16) i Aleksandra Maksimovića starog 27 godina.

Otac maloletnog S.M, negirao je, kako prenosi „Radio Gračanica“, da je njegov sin učestvovao u bilo kakvoj tuči i optužio Kosovsku policiju da je za incident morala nekoga da uhapsi i da nekome prepiše krivicu.

Ubrzo nakon incidenta, veći broj meštana se okupio ispred stanice policije ne dozvoljavajući da privedena lica budu prebačena za Prištinu. Zahvaljujući brzom reagovanju opštinskih čelnika, privedeni Srbi su nakon informativnog razgovora, oko 22 sata, pušteni kućama.

„Drago mi je što se ovo večeras ovako završilo. Mora da postoji red, ali, ono što treba da bude lekcija za sve nas, to je, da policija nekada mora više da obrati pažnju na neke stvari. Bez obzira na sve, čini mi se da su i oni večeras pokazali dobar napor da se ovo reši na pomirljiv način, ali, moramo da obratimo pažnju na ovakve situacije, da nečija namera da iskaže svoje pravo, ne bude protumačena kao provokacija. Možda bi i neko od nas želeo da prošeta na neko drugo mesto pa bi to neko drugi protumačio kao provokaciju“, rekao je gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović „Radiju Gračanica“.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović izvinio se meštanima Gračanice, pre svega ljudima koji su na neki način bili emotivno povređeni, i zahvalio se gradonačelniku i žiteljima koji su, kako je rekao, učestvovali u smirivanju tenzije, u vremenu koje je više nego izazovno.

Kako je potvrdio komandir stanice policije u Gračanici Bratislav Trajković, saslušanje privedenih obavljeno je u prisustvu opštinskog javnog tužioca.

„Naknadno će biti doneta odluka dali će protiv dvojice Srba biti pokrenut sudski postupak“ rekao je Trajković.

Šestorica albanaca koji su navodno pešice krenuli u Brisel u znak podrške pregovorima o viznoj liberalizaciji za Kosovo, policijskim vozilom su prebačeni za Prištinu.

Komentari / 0

Ostavite komentar