Заблуде о одласку стоматологу

Колико год да водимо рачуна о здрављу својих зуба, рекламе, текстови у новинама или приче са „форума”, обасипају нас многим заблудама. Неколико њих су толико уврежене, да су се „одомаћиле” као истина

 

Здравље 01.05.2014 | 10:33
Заблуде о одласку стоматологу

1. Труднице не смеју да посећују стоматолога током трудноће - Ова тврдња је нетачна, јер је баш у том периоду важно одлазити код зубара. Због хормонских промена долази до крварења и упале десни, а желудачна киселина током повраћања, оштећује глеђ.

2. Испирајте уста после вађења зуба - Управо супротно. Због угрушка који се ствара и помаже бржем зарастању, после интервенције није препоручљиво да се уста испирају.

3. Узрочник каменца је вода за пиће - Каменац нема везе са водом за пиће. Уколико зубе не оперете добро, калцијум из пљувачке ће да се наталожи и после неколико дана ће настати каменац.

4. Слаткиши су главни узрочници каријеса - Уколико редовно одржавате оралну хигијену, слаткиши не могу проузроковати каријес.

5. Жвакаћа гума је лоша за зубе - Ово гледиште је делимично тачно, али ако узимате жваку без шећера, онда не морате да бринете. Жвакање поспешује стварање пљувачке која чисти зубе и неутралише киселину.

 

Коментари / 0

Оставите коментар