Zablude o odlasku stomatologu

Koliko god da vodimo računa o zdravlju svojih zuba, reklame, tekstovi u novinama ili priče sa „foruma”, obasipaju nas mnogim zabludama. Nekoliko njih su toliko uvrežene, da su se „odomaćile” kao istina

 

Zdravlje 01.05.2014 | 10:33
Zablude o odlasku stomatologu

1. Trudnice ne smeju da posećuju stomatologa tokom trudnoće - Ova tvrdnja je netačna, jer je baš u tom periodu važno odlaziti kod zubara. Zbog hormonskih promena dolazi do krvarenja i upale desni, a želudačna kiselina tokom povraćanja, oštećuje gleđ.

2. Ispirajte usta posle vađenja zuba - Upravo suprotno. Zbog ugruška koji se stvara i pomaže bržem zarastanju, posle intervencije nije preporučljivo da se usta ispiraju.

3. Uzročnik kamenca je voda za piće - Kamenac nema veze sa vodom za piće. Ukoliko zube ne operete dobro, kalcijum iz pljuvačke će da se nataloži i posle nekoliko dana će nastati kamenac.

4. Slatkiši su glavni uzročnici karijesa - Ukoliko redovno održavate oralnu higijenu, slatkiši ne mogu prouzrokovati karijes.

5. Žvakaća guma je loša za zube - Ovo gledište je delimično tačno, ali ako uzimate žvaku bez šećera, onda ne morate da brinete. Žvakanje pospešuje stvaranje pljuvačke koja čisti zube i neutrališe kiselinu.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar