Нема смањивања пензија док Вучић не каже

Потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је да смањивања пензија неће бити док то не каже премијер Александар Вучић и да политику Владе може да води само њен предсједник, а не министри појединачно.

Србија 01.05.2014 | 09:23
Нема смањивања пензија док Вучић не каже

Дачић је, гостујући на РТС, поводом изјаве министра финансија Лазара Крстића да би крајем године могло да дође до смањења пензија, рекао да о томе не може да говори министар већ само премијер.

"Ако је премијер рекао да неће бити смањивања пензија, не може министар да каже да ће бити смањења пензија. Смањења пензија ће бити када премијер то каже и када влада то одлучи", рекао је Дачић.

Политика је, како каже Дачић, струка као и свака друга и они који нису експерти у политици, треба да поштују оне који јесу експерти, а предсједник владе је експерт у тој области зато што је освојио 48 одсто гласова.

Дачих је казао да министар финансија има право да износи ставове владе, а не своје ставове.

"Није на министрима да тумаче шта ће бити или неће бити, него на премијеру", додао је он.

Он је, такође, рекао да "неће нико бити амбасадор док не добије сагласност премијера и владе".

"Нема ту дискусије. Ја разумем експерте, али мало нек се науче политици", поручио је Дачић.

Он је навео да није Крстић изашао на изборе, него Вучић, а Вучић је, како је навео, рекао у експозеу шта је имао.

"Тај експозе је Свето писмо за ову владу. Коме се то не свиђа може да напусти владу", поручио је Дачић.

Када је реч о ротацији министара Зоране Михајловић и Александра Антића, Дачић каже да је то била идеја премијера.

На питање да ли одлука да Антић постане министар енергетике подразумијева да Душан Бајатовић остане на челу "Србијагаса", Дачић каже да о томе није разговарао са премијером и да никакав коалициони споразум није потписан.

"Вучић нам је дао и више него што би неко и тражио у овој ситуацији", рекао је Дачић, а колегама у странци којима се то не свиђа поручио да "могу да иду у опозицију".

Када је ријеч о заустављању партијског запошљавања, Дачић се заложио за професионализацију.

"Ја не тражим ниједног директора и ови што смо имали смучили су ми се", рекао је он.

Када у Америци побиједи један предсједнички кандидат, 10.000 људи се спакује и оде, а дође нових 10.000 људи. Али то треба одвојити од потребе да у неким стварима буду професионалци, рекао је он.

На питање како коментарише то што су кадрови СПС на челу предузећа као што су "Дунав осигурање", "Србијашуме", "Галеника", "Србијагас", који су губиташи, и АМШ у којем су избили сукоби, Дачић каже да није сигуран да су и друга јавна предузећа успјешно пословала, а да генерални секретар АМШ Александар Никачевић јесте члан СПС, али да није по тој линији постављен.

Коментари / 0

Оставите коментар