Nema smanjivanja penzija dok Vučić ne kaže

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da smanjivanja penzija neće biti dok to ne kaže premijer Aleksandar Vučić i da politiku Vlade može da vodi samo njen predsjednik, a ne ministri pojedinačno.

Srbija 01.05.2014 | 09:23
Nema smanjivanja penzija dok Vučić ne kaže

Dačić je, gostujući na RTS, povodom izjave ministra finansija Lazara Krstića da bi krajem godine moglo da dođe do smanjenja penzija, rekao da o tome ne može da govori ministar već samo premijer.

"Ako je premijer rekao da neće biti smanjivanja penzija, ne može ministar da kaže da će biti smanjenja penzija. Smanjenja penzija će biti kada premijer to kaže i kada vlada to odluči", rekao je Dačić.

Politika je, kako kaže Dačić, struka kao i svaka druga i oni koji nisu eksperti u politici, treba da poštuju one koji jesu eksperti, a predsjednik vlade je ekspert u toj oblasti zato što je osvojio 48 odsto glasova.

Dačih je kazao da ministar finansija ima pravo da iznosi stavove vlade, a ne svoje stavove.

"Nije na ministrima da tumače šta će biti ili neće biti, nego na premijeru", dodao je on.

On je, takođe, rekao da "neće niko biti ambasador dok ne dobije saglasnost premijera i vlade".

"Nema tu diskusije. Ja razumem eksperte, ali malo nek se nauče politici", poručio je Dačić.

On je naveo da nije Krstić izašao na izbore, nego Vučić, a Vučić je, kako je naveo, rekao u ekspozeu šta je imao.

"Taj ekspoze je Sveto pismo za ovu vladu. Kome se to ne sviđa može da napusti vladu", poručio je Dačić.

Kada je reč o rotaciji ministara Zorane Mihajlović i Aleksandra Antića, Dačić kaže da je to bila ideja premijera.

Na pitanje da li odluka da Antić postane ministar energetike podrazumijeva da Dušan Bajatović ostane na čelu "Srbijagasa", Dačić kaže da o tome nije razgovarao sa premijerom i da nikakav koalicioni sporazum nije potpisan.

"Vučić nam je dao i više nego što bi neko i tražio u ovoj situaciji", rekao je Dačić, a kolegama u stranci kojima se to ne sviđa poručio da "mogu da idu u opoziciju".

Kada je riječ o zaustavljanju partijskog zapošljavanja, Dačić se založio za profesionalizaciju.

"Ja ne tražim nijednog direktora i ovi što smo imali smučili su mi se", rekao je on.

Kada u Americi pobijedi jedan predsjednički kandidat, 10.000 ljudi se spakuje i ode, a dođe novih 10.000 ljudi. Ali to treba odvojiti od potrebe da u nekim stvarima budu profesionalci, rekao je on.

Na pitanje kako komentariše to što su kadrovi SPS na čelu preduzeća kao što su "Dunav osiguranje", "Srbijašume", "Galenika", "Srbijagas", koji su gubitaši, i AMŠ u kojem su izbili sukobi, Dačić kaže da nije siguran da su i druga javna preduzeća uspješno poslovala, a da generalni sekretar AMŠ Aleksandar Nikačević jeste član SPS, ali da nije po toj liniji postavljen.

Komentari / 0

Ostavite komentar