Први мај у БиХ: Протести, штрајкови и роштиљ

Данас је 1. мај, Међународни празник рада. Умјесто уобичајних првомајских уранака или протестних шетњи и скупова, Синдикат БиХ, 1. маја одлучује о генералном штрајку. Грађани ће похрлити ка излетиштима, а они сретнији ка викендицама.

Босна и Херцеговина 01.05.2014 | 07:00
Први мај у БиХ: Протести, штрајкови и роштиљ

Ни ове године за 1. мај неће бити, бар у главном граду БиХ, протестних шетњи радника. Савез самосталних синдиката, умјесто тога, сутра организује ванредни конгрес, на којем ће усвојити одлуке о ступању у генерални штрајк крајем маја. Потпредсједник Савеза Селведин Шаторовић каже:

„На конгресу ћемо анализирати постојеће стање у којем се налазе радници БиХ и донијети одлуку о организирању генералног штрајка упозорења, који ће бити одржан крајем маја.“

За разлику од ССС БиХ, чланови новоформираног Синдиката солидарности, којег чине чланови пропалих тузланских фирми, Први мај ће дочекати на улицама. На тај начин ће, каже предсједник Синдикалне организације "Полихем“ Тузла Енес Тановић, подржати радничка права:

„Позивам премијера, министра, начелника, директоре школа, све – да се придруже Првог маја, нека стану у колону и кажу да су за промјене и да стану уз овај народ.“

А како то већ традиција налаже, а Дубиоза колектив опјева, првомајски празници у БиХ не могу проћи без роштиља, алкохола и јагњетине.

Док се широм европских градова поводом 1. маја организују раднички протести и друге манифестације које би указале на потребу за бољим положајем радника, у БиХ је све као и раније. Грађани се за Празник рада припремају на још један дан нерада, празновања и весеља на излетиштима и уз ријеке. Да ли је Први мај у БиХ престао бити симболом заштите права радника?

На пијацама гужве, а у месницама такође има доста људи. Руке задовољно трљају и продавци алкохола и сокова. Прослава Првог маја сваке године у нашој земљи представља посебан ритуал са заштитним обиљежјима роштиљског меса, дима и печењих јагањаца.

Нигдје нема слика онога што Први мај, заправо, представља, а то је да буде симбол заштите права радника.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић истиче да је празновање Првог маја као дана одмора и окупљања нешто наслијеђено из ранијих времена:

„Што се тиче Савеза синдиката РС, идемо конкретно са јасним захтјевом Влади РС за повећање најниже плате, што би бенефит и корист за раднике РС-а.“

Послодавци су, са друге стране, такође забављени Празником рада. Тачније, траже да 2. мај буде радни, те инсистирају и да 9. мај, Дан побједе над фашизмом, буде радни дан.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Ачић тврди да привредници само у том бх. ентитету због првомајских празника изгубе и до 15 милиона марака:

„Од 40 земаља само земље региона празнују и први и други мај као Празник рада.“
Пленум грађанки и грађана Мостара за 1. мај, припрема - умјесто за ове просторе уобичајеног роштиљања и прославе - протесте на централном тргу испред Гимназије.

Мостарац Тарик Жуљевић, редовни учесник мостарских протеста, у изјави за наш радио подсјећа како се Први мај некада у Мостару обиљежавао:

“Некада се Први мај почео обиљежавати лименом музиком војног оркестра Мостара који је пролазио кроз град, што је било буђење грађана Мостара када су грађани у 90 посто случајева излазили на разна излетишта, као што су били Буница, Руишта итд..“

У многим земљама свијета, Први мај - Међународни празник рада се обиљежава демонстрацијама чији је циљ указати на лош однос према радницима и њихов тежак положај у друштву. Први пут велике демонстрације за 1. мај ће бити организиране у Мостару на Шпанском тргу, заједно са грађанима који свакодневно протестирају у граду на Неретви већ 81. дан, саопћио је мостарски Пленум на својој "Фацебоок" страници. Говори члан Пленума Феђа Фајић:

„Мислимо да се нема шта славити. Људи имају све мање и мање средстава, па и за те роштиље. За коју годину ако се овако настави, сигурно неће нико имати новца за роштиљ. Крајње је вријеме да се пробудимо.“

Тарик Жуљевић додаје:

„Ја не знам данас ко има новца за било какву прославу и ко данас да слави и шта да слави када имамо преко 18.000 незапослених у граду.“

Због кризе и финансијских проблема, ни Унија неовисних синдиката Федерације БиХ неће уприличити традиционални првомајски "грах са синдикатима" за грађане Мостара.

Коментари / 0

Оставите коментар