Prvi maj u BiH: Protesti, štrajkovi i roštilj

Danas je 1. maj, Međunarodni praznik rada. Umjesto uobičajnih prvomajskih uranaka ili protestnih šetnji i skupova, Sindikat BiH, 1. maja odlučuje o generalnom štrajku. Građani će pohrliti ka izletištima, a oni sretniji ka vikendicama.

Bosna i Hercegovina 01.05.2014 | 07:00
Prvi maj u BiH: Protesti, štrajkovi i roštilj

Ni ove godine za 1. maj neće biti, bar u glavnom gradu BiH, protestnih šetnji radnika. Savez samostalnih sindikata, umjesto toga, sutra organizuje vanredni kongres, na kojem će usvojiti odluke o stupanju u generalni štrajk krajem maja. Potpredsjednik Saveza Selvedin Šatorović kaže:

„Na kongresu ćemo analizirati postojeće stanje u kojem se nalaze radnici BiH i donijeti odluku o organiziranju generalnog štrajka upozorenja, koji će biti održan krajem maja.“

Za razliku od SSS BiH, članovi novoformiranog Sindikata solidarnosti, kojeg čine članovi propalih tuzlanskih firmi, Prvi maj će dočekati na ulicama. Na taj način će, kaže predsjednik Sindikalne organizacije "Polihem“ Tuzla Enes Tanović, podržati radnička prava:

„Pozivam premijera, ministra, načelnika, direktore škola, sve – da se pridruže Prvog maja, neka stanu u kolonu i kažu da su za promjene i da stanu uz ovaj narod.“

A kako to već tradicija nalaže, a Dubioza kolektiv opjeva, prvomajski praznici u BiH ne mogu proći bez roštilja, alkohola i jagnjetine.

Dok se širom evropskih gradova povodom 1. maja organizuju radnički protesti i druge manifestacije koje bi ukazale na potrebu za boljim položajem radnika, u BiH je sve kao i ranije. Građani se za Praznik rada pripremaju na još jedan dan nerada, praznovanja i veselja na izletištima i uz rijeke. Da li je Prvi maj u BiH prestao biti simbolom zaštite prava radnika?

Na pijacama gužve, a u mesnicama takođe ima dosta ljudi. Ruke zadovoljno trljaju i prodavci alkohola i sokova. Proslava Prvog maja svake godine u našoj zemlji predstavlja poseban ritual sa zaštitnim obilježjima roštiljskog mesa, dima i pečenjih jaganjaca.

Nigdje nema slika onoga što Prvi maj, zapravo, predstavlja, a to je da bude simbol zaštite prava radnika.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da je praznovanje Prvog maja kao dana odmora i okupljanja nešto naslijeđeno iz ranijih vremena:

„Što se tiče Saveza sindikata RS, idemo konkretno sa jasnim zahtjevom Vladi RS za povećanje najniže plate, što bi benefit i korist za radnike RS-a.“

Poslodavci su, sa druge strane, takođe zabavljeni Praznikom rada. Tačnije, traže da 2. maj bude radni, te insistiraju i da 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, bude radni dan.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Ačić tvrdi da privrednici samo u tom bh. entitetu zbog prvomajskih praznika izgube i do 15 miliona maraka:

„Od 40 zemalja samo zemlje regiona praznuju i prvi i drugi maj kao Praznik rada.“
Plenum građanki i građana Mostara za 1. maj, priprema - umjesto za ove prostore uobičajenog roštiljanja i proslave - proteste na centralnom trgu ispred Gimnazije.

Mostarac Tarik Žuljević, redovni učesnik mostarskih protesta, u izjavi za naš radio podsjeća kako se Prvi maj nekada u Mostaru obilježavao:

“Nekada se Prvi maj počeo obilježavati limenom muzikom vojnog orkestra Mostara koji je prolazio kroz grad, što je bilo buđenje građana Mostara kada su građani u 90 posto slučajeva izlazili na razna izletišta, kao što su bili Bunica, Ruišta itd..“

U mnogim zemljama svijeta, Prvi maj - Međunarodni praznik rada se obilježava demonstracijama čiji je cilj ukazati na loš odnos prema radnicima i njihov težak položaj u društvu. Prvi put velike demonstracije za 1. maj će biti organizirane u Mostaru na Španskom trgu, zajedno sa građanima koji svakodnevno protestiraju u gradu na Neretvi već 81. dan, saopćio je mostarski Plenum na svojoj "Facebook" stranici. Govori član Plenuma Feđa Fajić:

„Mislimo da se nema šta slaviti. Ljudi imaju sve manje i manje sredstava, pa i za te roštilje. Za koju godinu ako se ovako nastavi, sigurno neće niko imati novca za roštilj. Krajnje je vrijeme da se probudimo.“

Tarik Žuljević dodaje:

„Ja ne znam danas ko ima novca za bilo kakvu proslavu i ko danas da slavi i šta da slavi kada imamo preko 18.000 nezaposlenih u gradu.“

Zbog krize i finansijskih problema, ni Unija neovisnih sindikata Federacije BiH neće upriličiti tradicionalni prvomajski "grah sa sindikatima" za građane Mostara.

Komentari / 0

Ostavite komentar