Влада подржава повећање минималне плате

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Влада подржава повећање минималне плате, те нагласила да је потребно постићи минимум заједничког става послодаваца и синдиката када је ријеч о доношењу закона о раду и закона о спречавању злостављања на раду.

Република Српска 30.04.2014 | 19:01
Влада подржава повећање минималне плате

"Влада изражава апсолутну подршку да се иде ка повећању минималне плате, јер би то представљало корист за оне који те плате примају и то не би представљало драстично оптерећење за оне који те плате дају. О
томе Влада треба у наредном периоду да постигне заједнички договор са социјалним партнерима", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да захтјев Синдиката за повећање најниже плате у Републици Српској није новост за Владу, јер се бавила овим питањем и у припремама Економске политике крајем протекле године.

Цвијановићева је, након састанка са представницима Савеза синдиката Републике Српске и Уније удружења послодаваца, изјавила новинарима да је Влада Српске реализовала захтјеве Синдиката за враћање раније умањених плата и послодаваца за увођење неопорезивог дијела плата у висини од 200 КМ.

Премијер Српске је подсјетила да је Влада упутила у скупштинску процедуру Нацрт закона о спречавању злостављања на раду, који је повучен из процедуре због неслагања социјалних партнера.

Цвијановићева је најавила да ће Влада у наредних неколико седмица организовати скуп са социјалним партнерима на којем ће се отворити прича о стању у привреди Републике Српске.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је да је Савез поводом 1. маја, Међународног празника рада, социјалним партнерима Влади и Унији удружења послодаваца Српске упутио захтјеве који се односе на повећање најниже плате у Републици, усвајање закона о спречавању злостављања на раду, ефикасан и дјелотворан рад инспектората рада, те борбу против криминала и корупције.

Мишићева је поручила послодавцима да су 1. и 2. мај - Међународни празник рада за раднике у јавном и приватном сектору у Републици Српској, те да они радници који раде тада имају право на плаћени рад.

Она је навела да је у Републици Српској велика стопа незапослености, наводећи да је у Српској 149.000 незапослених и да је највећа одговорност Владе Републике Српске на рјешавању тог питања.

Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић рекао је да Синдикат мора Унији доставити захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској, о којем треба да се изјасни Скупштина Уније.

Када је ријеч о закону о спречавању злостављања на раду, Аћић је подсјетио да је тај закон ушао у процедуру у парламент Српске, али је скинут са дневног реда на основу захтјева два скупштинска одбора.

"Став Уније удружења послодаваца Републике Српске јесте да законом о раду треба да третирамо питање узнемиравања на радном мјесту", рекао је Аћић.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВУЦКО

30.04.2014 19:08

Какви социјални партнери. Влада је та која треба да прописе најнизу цијену рада од 600 КМ и да преузме одговорност да се то проводи, а не да пребацује лоптицу на синдикат и послодавце да се договоре. Приватним послодавцима одговара само да је никако не исплацују, цаст појединцима (у великој мањини). Ко раднику не мозе мјесецно исплатити 600 КМ не треба ни да буде послодавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миско

01.05.2014 07:57

Богме је овај први коментар на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ