Vlada podržava povećanje minimalne plate

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da Vlada podržava povećanje minimalne plate, te naglasila da je potrebno postići minimum zajedničkog stava poslodavaca i sindikata kada je riječ o donošenju zakona o radu i zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu.

Republika Srpska 30.04.2014 | 19:01
Vlada podržava povećanje minimalne plate

"Vlada izražava apsolutnu podršku da se ide ka povećanju minimalne plate, jer bi to predstavljalo korist za one koji te plate primaju i to ne bi predstavljalo drastično opterećenje za one koji te plate daju. O
tome Vlada treba u narednom periodu da postigne zajednički dogovor sa socijalnim partnerima", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da zahtjev Sindikata za povećanje najniže plate u Republici Srpskoj nije novost za Vladu, jer se bavila ovim pitanjem i u pripremama Ekonomske politike krajem protekle godine.

Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca, izjavila novinarima da je Vlada Srpske realizovala zahtjeve Sindikata za vraćanje ranije umanjenih plata i poslodavaca za uvođenje neoporezivog dijela plata u visini od 200 KM.

Premijer Srpske je podsjetila da je Vlada uputila u skupštinsku proceduru Nacrt zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji je povučen iz procedure zbog neslaganja socijalnih partnera.

Cvijanovićeva je najavila da će Vlada u narednih nekoliko sedmica organizovati skup sa socijalnim partnerima na kojem će se otvoriti priča o stanju u privredi Republike Srpske.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je Savez povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, socijalnim partnerima Vladi i Uniji udruženja poslodavaca Srpske uputio zahtjeve koji se odnose na povećanje najniže plate u Republici, usvajanje zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, efikasan i djelotvoran rad inspektorata rada, te borbu protiv kriminala i korupcije.

Mišićeva je poručila poslodavcima da su 1. i 2. maj - Međunarodni praznik rada za radnike u javnom i privatnom sektoru u Republici Srpskoj, te da oni radnici koji rade tada imaju pravo na plaćeni rad.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj velika stopa nezaposlenosti, navodeći da je u Srpskoj 149.000 nezaposlenih i da je najveća odgovornost Vlade Republike Srpske na rješavanju tog pitanja.

Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da Sindikat mora Uniji dostaviti zahtjev za povećanje najniže plate u Republici Srpskoj, o kojem treba da se izjasni Skupština Unije.

Kada je riječ o zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu, Aćić je podsjetio da je taj zakon ušao u proceduru u parlament Srpske, ali je skinut sa dnevnog reda na osnovu zahtjeva dva skupštinska odbora.

"Stav Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske jeste da zakonom o radu treba da tretiramo pitanje uznemiravanja na radnom mjestu", rekao je Aćić.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VUCKO

30.04.2014 19:08

Kakvi socijalni partneri. Vlada je ta koja treba da propise najnizu cijenu rada od 600 KM i da preuzme odgovornost da se to provodi, a ne da prebacuje lopticu na sindikat i poslodavce da se dogovore. Privatnim poslodavcima odgovara samo da je nikako ne isplacuju, cast pojedincima (u velikoj manjini). Ko radniku ne moze mjesecno isplatiti 600 KM ne treba ni da bude poslodavac.

ODGOVORITE
Name

misko

01.05.2014 07:57

Bogme je ovaj prvi komentar na mjestu.

ODGOVORITE