Недовољна помоћ владе борцима (ВИДЕО)

Скупштина града усвојила је информацију о стању борачко-инвалидске заштите на подручју Града Источно Сарајево са освртом на стамбено збрињавање приоритетних категорија у протеклој години.

Република Српска 30.04.2014 | 20:15
Недовољна помоћ владе борцима (ВИДЕО)

Закључено је да ће град и даље да рјешава питања борачка популације, али да и Влада Републике Српске мора више да помаже тој категорији становништва.

Град Источно Сарајево је у 2013. години издвојио 150 000 КМ на име помоћи борачким категоријама, што је распоређено у 516 једнократних новчаних помоћи, а исто толико је планирано да се издвоји и у текућој години. Тежак и сложен положај борачких категорија на нивоу града посебно компликују нерјешена стамбена питања, и недовољан подстицај Владе Републике Српске.


"Негдје око пет одсто буџет града Источно Сарајево издваја за борачку популацију, што не бих рекао за Владу Републике Српске и државу", напомиње одборник СДС-а Горан Шеховац.


Град је у протеклој години издвојио 64 000 КМ за одржавање Војничког спомен гробља "Мали Зајтинлик" на Сокоцу, док је на име чувања и одржавања овог гробља за 2014. годину град издвојио 70 000 КМ. Власт у
Источном Сарајеву сматра да Влада Републике Српске ово гробље коначно мора прогласити спомен подручјем од интереса за Републику Српску.


"То ова Влада не жели, јер нема осјећаја за град Источно Сарајево. Видјели сте и неко вече гаф предсједника Српске који говори да је главни град Бањалука, иако је по уставу главни град Источно Сарајево. И предсједница Владе се ниједном није сјетила да дође и обиђе Мали Зејтинлик на Сокоцу. Мислим да ће доћи пред изборе", истиче Шеховац.


У 2013. години је настављено са репрограмом кредитних обавеза за преузети грађевински материјал и додјељене локације из Пројекта 2 изградње Источног Сарајева за ратне војне инвалиде и демобилисане борце чије су породице социјално угрожене. Породицама погинулих бораца ова кредитна седстава су отписана на шта је градска администрација потрошила преко 60 хиљада марака.

Међутим, из опозиционог СНСД-а тврде да им се обратила породица која је тужена по основу невраћања кредита за пројекат стамбеног збрињавања. На питање која породица одговарају да не би јавно износили ко је у питању.


Власт одлучно негира ове оптужбе и поручује да се Александар Тодоровић, одборник СНСД-а, који је изнио оптужбе, извини или каже име и презиме, иначе ће га тужити.


Опозиција сматра да се посебна пажња треба обратити на запошљавање борачких категорија, при чему све институције на свим нивоима власти требају повести рачуна да се рјеши ово питање. Невољно признају да ни Влада Српске не поштује Закон о радним односима и не даје приоритет при запошљавању борачких категорија.

БН ТВ




Коментари / 0

Оставите коментар