Nedovoljna pomoć vlade borcima (VIDEO)

Skupština grada usvojila je informaciju o stanju boračko-invalidske zaštite na području Grada Istočno Sarajevo sa osvrtom na stambeno zbrinjavanje prioritetnih kategorija u protekloj godini.

Republika Srpska 30.04.2014 | 20:15
Nedovoljna pomoć vlade borcima (VIDEO)

Zaključeno je da će grad i dalje da rješava pitanja boračka populacije, ali da i Vlada Republike Srpske mora više da pomaže toj kategoriji stanovništva.

Grad Istočno Sarajevo je u 2013. godini izdvojio 150 000 KM na ime pomoći boračkim kategorijama, što je raspoređeno u 516 jednokratnih novčanih pomoći, a isto toliko je planirano da se izdvoji i u tekućoj godini. Težak i složen položaj boračkih kategorija na nivou grada posebno komplikuju nerješena stambena pitanja, i nedovoljan podsticaj Vlade Republike Srpske.


"Negdje oko pet odsto budžet grada Istočno Sarajevo izdvaja za boračku populaciju, što ne bih rekao za Vladu Republike Srpske i državu", napominje odbornik SDS-a Goran Šehovac.


Grad je u protekloj godini izdvojio 64 000 KM za održavanje Vojničkog spomen groblja "Mali Zajtinlik" na Sokocu, dok je na ime čuvanja i održavanja ovog groblja za 2014. godinu grad izdvojio 70 000 KM. Vlast u
Istočnom Sarajevu smatra da Vlada Republike Srpske ovo groblje konačno mora proglasiti spomen područjem od interesa za Republiku Srpsku.


"To ova Vlada ne želi, jer nema osjećaja za grad Istočno Sarajevo. Vidjeli ste i neko veče gaf predsjednika Srpske koji govori da je glavni grad Banjaluka, iako je po ustavu glavni grad Istočno Sarajevo. I predsjednica Vlade se nijednom nije sjetila da dođe i obiđe Mali Zejtinlik na Sokocu. Mislim da će doći pred izbore", ističe Šehovac.


U 2013. godini je nastavljeno sa reprogramom kreditnih obaveza za preuzeti građevinski materijal i dodjeljene lokacije iz Projekta 2 izgradnje Istočnog Sarajeva za ratne vojne invalide i demobilisane borce čije su porodice socijalno ugrožene. Porodicama poginulih boraca ova kreditna sedstava su otpisana na šta je gradska administracija potrošila preko 60 hiljada maraka.

Međutim, iz opozicionog SNSD-a tvrde da im se obratila porodica koja je tužena po osnovu nevraćanja kredita za projekat stambenog zbrinjavanja. Na pitanje koja porodica odgovaraju da ne bi javno iznosili ko je u pitanju.


Vlast odlučno negira ove optužbe i poručuje da se Aleksandar Todorović, odbornik SNSD-a, koji je iznio optužbe, izvini ili kaže ime i prezime, inače će ga tužiti.


Opozicija smatra da se posebna pažnja treba obratiti na zapošljavanje boračkih kategorija, pri čemu sve institucije na svim nivoima vlasti trebaju povesti računa da se rješi ovo pitanje. Nevoljno priznaju da ni Vlada Srpske ne poštuje Zakon o radnim odnosima i ne daje prioritet pri zapošljavanju boračkih kategorija.

BN TV




Komentari / 0

Ostavite komentar