Сарајево и Предраг Пашић у сукобу

ФК Сарајево избацио је на улицу свог бившег капитена Предрага Пашића и ставио катанац на терене на којима су 12 година тренирали клинци из школе Бубамара".

Фудбал 30.04.2014 | 13:50
Сарајево и Предраг Пашић у сукобу

Легендарни капитен шампионске генерације бордо клуба из 1985. године не само да није уважаван на стадиону ''Асим Ферхатовић Хасе'' већ се и његова школа која је настала у рату у Сарајеву, а у међувремену израсла у респектабилан расадник талената у Европи, практично забрањује у главном граду Босне и Херцеговине.
Наиме, око 250 полазника ''Бубамаре'' више не може да тренира јер су деци катанцима забранили улаз на терене на Илиџи, који већ 12 година користе и у који су уложили досад око пола милиона КМ.

Интервенисала је и полиција, а целу ствар и збрку ''закувао'' је клуб за који је 17 година Пашић ''крварио'' на терену уз помоћ начелника Општине Илиџа Сенаида Мемића.

Некадашњи репрезентативац Југославије, кроз чију школу је прошло хиљаде деце у протеклих 21 годину, тврди за МОНДО да власништво над овим теренима није у потпуности дефинисано, што значи да никако није у власништву Пољопривредног добра ''Бутмир'', које је као у каубојским филмовима упало у посед и забранило клинцима да тренирају.
''У протеклих 10 година обраћали смо се за помоћ свим нивоима власти, од кантона до Федерације БиХ, али нам нико није одговорио. Ја сам у почетку обманут и потписао сам уговор да плаћамо надокнаду 'Бутмиру' иако они нису власници. То смо годинама радили јер нисмо знали право стање'', почео је Пашић причу за МОНДО.

Према његовим речима, кад је Град Сарајево уврстио пројекат 'Бубамара интернационал' у урбанистички план града, а општинско веће усвојило, желео је да настави с решавањем имовинско-правних односа на спорним теренима. Међутим...

''Тада је на жалост тадашњи начелник општине Илиџа преминуо и дошао је нови који није хтео да чује за нас. Почео је да нас уцењује да поново плаћамо надокнаду без икаквог уговора о власништву иако смо ми до тада уложили око пола милиона марака. Потом се у причу умешао и ФК Сарајево, којем је нови начелник обећао поклонити терене, а мене отерати''.

Популарни Паја је додао да му је лично претио актуелни начелник општине Илиџа Сенаид Мемић.

''Претио је да ће нам запалити терене и свлачионице, што сам пријавио полицији и због чега ћу да поднесем тужбу суду. Он је реаговао тако што је узео правду у своје руке и послао неке људе да провале у терен и ставе своје катанце. У овакавим случајевима по Уставу кантона Сарајево надлежна је скупштина, а не начелник''.

Ипак, више од свега га је заболео третман од челника кошевског клуба, у којем је стекао статус легенде.

''Јако ме боли третман ФК Сарајева. Ја немам резервни клуб, на Кошеву сам провео готово цели живот...'', уздахнуо је Пашић.

''Кад сам добио претње од начелника позвао сам председника клуба Едиса Кустурицу да пробамо да направимо неки договор...Он ми је рекао само да је начелник Илиџе обећао њима решавања проблема а да са мном немају никакве потребе да разговарају. Био сам спреман за договор ако нам плате надокнаду што смо уложили, али мој клуб жели да отме од мене. А камоли да останем да радим у клубу иако сам по многима легенда клуба''.

Пашић је свестан да његови клинци који су пре неколико дана одиграли последњи турнир с вршњацима Атлетик Билбаа и београдског Партизана, остају без основног средства за даљи фудбалски развој.

''Надам се да тако неће бити, пресавићу табак и подићи тужбу, али свесни су људи који су нас отерали да је од тога слаба вајда јер на нашим судовима процеси трају по пет, шест година. То практично значи да ће 'Бубамара' бити угашена. Ми само желимо да тренирамо, немамо намеру да земљиште продајемо или да га претворимо у тржни центар''.

Замислите да нешто слично Бајерн уради Францу Бекенбауеру или Манчестер јунајтед Сер Бобију Чарлтону?

Пашић је на Кошеву као играч провео 17 година, а у каријери је још наступао за Штутгарт.

За репрезентацију Југославије одиграо је десет утакмица, а пре две године о Пашићу документарни филм снимио је Ерик Кантона.

Коментари / 0

Оставите коментар