Sarajevo i Predrag Pašić u sukobu

FK Sarajevo izbacio je na ulicu svog bivšeg kapitena Predraga Pašića i stavio katanac na terene na kojima su 12 godina trenirali klinci iz škole Bubamara".

Fudbal 30.04.2014 | 13:50
Sarajevo i Predrag Pašić u sukobu

Legendarni kapiten šampionske generacije bordo kluba iz 1985. godine ne samo da nije uvažavan na stadionu ''Asim Ferhatović Hase'' već se i njegova škola koja je nastala u ratu u Sarajevu, a u međuvremenu izrasla u respektabilan rasadnik talenata u Evropi, praktično zabranjuje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Naime, oko 250 polaznika ''Bubamare'' više ne može da trenira jer su deci katancima zabranili ulaz na terene na Ilidži, koji već 12 godina koriste i u koji su uložili dosad oko pola miliona KM.

Intervenisala je i policija, a celu stvar i zbrku ''zakuvao'' je klub za koji je 17 godina Pašić ''krvario'' na terenu uz pomoć načelnika Opštine Ilidža Senaida Memića.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, kroz čiju školu je prošlo hiljade dece u proteklih 21 godinu, tvrdi za MONDO da vlasništvo nad ovim terenima nije u potpunosti definisano, što znači da nikako nije u vlasništvu Poljoprivrednog dobra ''Butmir'', koje je kao u kaubojskim filmovima upalo u posed i zabranilo klincima da treniraju.
''U proteklih 10 godina obraćali smo se za pomoć svim nivoima vlasti, od kantona do Federacije BiH, ali nam niko nije odgovorio. Ja sam u početku obmanut i potpisao sam ugovor da plaćamo nadoknadu 'Butmiru' iako oni nisu vlasnici. To smo godinama radili jer nismo znali pravo stanje'', počeo je Pašić priču za MONDO.

Prema njegovim rečima, kad je Grad Sarajevo uvrstio projekat 'Bubamara internacional' u urbanistički plan grada, a opštinsko veće usvojilo, želeo je da nastavi s rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na spornim terenima. Međutim...

''Tada je na žalost tadašnji načelnik opštine Ilidža preminuo i došao je novi koji nije hteo da čuje za nas. Počeo je da nas ucenjuje da ponovo plaćamo nadoknadu bez ikakvog ugovora o vlasništvu iako smo mi do tada uložili oko pola miliona maraka. Potom se u priču umešao i FK Sarajevo, kojem je novi načelnik obećao pokloniti terene, a mene oterati''.

Popularni Paja je dodao da mu je lično pretio aktuelni načelnik opštine Ilidža Senaid Memić.

''Pretio je da će nam zapaliti terene i svlačionice, što sam prijavio policiji i zbog čega ću da podnesem tužbu sudu. On je reagovao tako što je uzeo pravdu u svoje ruke i poslao neke ljude da provale u teren i stave svoje katance. U ovakavim slučajevima po Ustavu kantona Sarajevo nadležna je skupština, a ne načelnik''.

Ipak, više od svega ga je zaboleo tretman od čelnika koševskog kluba, u kojem je stekao status legende.

''Jako me boli tretman FK Sarajeva. Ja nemam rezervni klub, na Koševu sam proveo gotovo celi život...'', uzdahnuo je Pašić.

''Kad sam dobio pretnje od načelnika pozvao sam predsednika kluba Edisa Kusturicu da probamo da napravimo neki dogovor...On mi je rekao samo da je načelnik Ilidže obećao njima rešavanja problema a da sa mnom nemaju nikakve potrebe da razgovaraju. Bio sam spreman za dogovor ako nam plate nadoknadu što smo uložili, ali moj klub želi da otme od mene. A kamoli da ostanem da radim u klubu iako sam po mnogima legenda kluba''.

Pašić je svestan da njegovi klinci koji su pre nekoliko dana odigrali poslednji turnir s vršnjacima Atletik Bilbaa i beogradskog Partizana, ostaju bez osnovnog sredstva za dalji fudbalski razvoj.

''Nadam se da tako neće biti, presaviću tabak i podići tužbu, ali svesni su ljudi koji su nas oterali da je od toga slaba vajda jer na našim sudovima procesi traju po pet, šest godina. To praktično znači da će 'Bubamara' biti ugašena. Mi samo želimo da treniramo, nemamo nameru da zemljište prodajemo ili da ga pretvorimo u tržni centar''.

Zamislite da nešto slično Bajern uradi Francu Bekenbaueru ili Mančester junajted Ser Bobiju Čarltonu?

Pašić je na Koševu kao igrač proveo 17 godina, a u karijeri je još nastupao za Štutgart.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je deset utakmica, a pre dve godine o Pašiću dokumentarni film snimio je Erik Kantona.

Komentari / 0

Ostavite komentar