Декларација Савеза за промјене

Изражавајући забринутост због нарасле економско-социјалне кризе, високог степена безперспективности и незапослености грађана, првенствено младих људи, те организованог и сваког другог криминала, корупције и непотизма великих размјера.

Република Српска 01.05.2014 | 07:10
Декларација Савеза за промјене

Уочавајући да  је економска политика власти у Републици Српској  доминантно потрошачка и недовољно развојна, са растом јавне потрошње и дужничке зависности, уз стагнацију инвестиција.

Наглашавајући да је власт у Републици Српској рад институција ставила под снажан страначки утицај, уз изразиту дискриминацију у сфери  запошљавања, образовања и кориштења јавних средстава, као и узурпирала слободу јавних медија.

Супростављајући се свакој политици подјела, инсистирајући да се политички утицај остварује на начин који не
угрожава ничија права,слободе и независност, Савез за промјене усваја :

 

Д Е К Л А Р А Ц И Ј У

о основама политике будућег 
дјеловања          

 

Савез за промјене ће наступити на општим изборима 2014. године, као јединствен политички блок,  са заједничким кандидатима за Предсједника Републике Српске, члана Предсједништва БиХ из Републике Српске и са циљем формирања законодавне и извршне власти на свим нивоима у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Савез за промјене има основни циљ: опстанак, развој и напредак Републике Српске, као равноправног државотворног ентитета унутар Босне и Херцеговине, успостављене Дејтонским мировним споразумом. Савез за промјене је опредјељен за чланство РС, то јест БиХ у ЕУ, уз поштовање властитог идентитета и традиције.

Савез за промјене ће  се залагати за истинско јачање специјалних и паралелних веза и односа са Србијом. Својим политичким дјеловањем Савез за промјене ће инсистирати на санкционисању горе наведених друштвених деформација и неправди, а за починиоце и одговорне ће тражити  јавну осуду и санкционисање.Доласком на власт Савез за промјене ће одмах процесуирати носиоце криминала и корпуције у РС и одузети незаконито стечену имовину. Јавно ћемо  објавити све афере, тајне уговоре и њихове актере, које су проузроковале штету од више милијарди КМ по Републику Српску и њене грађане.

Разоткрићемо аморални непотизам великих размјера у власти и објавити спискове свих чланова породица највиших функционера Републике Српске, који су запошљавани, именовани на одређене функције и позиције у
институцијама Републике Српске, као и добијање кредита из ИБР-а, те склапање и добијање одређених послова и уговора са јавним установама Републике Српске и локалних заједница, ради стицања личне
користи.Економска политика Савеза за промјене  засниваће се на:


Смањењу државне регулације, децентрализацији буџета, равномјерном развоју, одлучном обрачуну са корупцијом и криминалом, смањењу оптерећења привреде, складном и рационалном односу приватног и државног власништва, реалном планирању, смањењу јавне потрошње, системској подршци инвестицијама и запошљавању у реални сектор, правичној друштвеној прерасподјели у корист социјалних, здравствених и образовних потреба грађана, очувању природних ресурса у већинском државном власништву, аграрној
реформи, реструктурисању јавних предузећа и реформи јавне управе и локалне самоуправе.

Савез за промјене приоритетно ће се залагати за побољшање економско-социјалних и статусних питања, породица погинулих и несталих бораца, ратних и мирнодопских инвалида, незапослених демобилисаних бораца, пензионера, избјеглица, радника који су остали без посла и других грађана у стању социјалне потребе.

Посебну пажњу Савез за промјене ће посветити образовном систему, сходно потребама привреде и тржишта, ради убрзавања свеукупног економског напретка, при чему ћемо водити рачуна о материјалном положају запослених.

При томе ћемо имати у виду и тренутно безнадежан положај радно способне младе генерације и радиће на стварању перспектива њихове афирмације, школовања, стипендирања и запошљавања у функцији свеопштег напретка Републике Српске.

Савез за промјене ће посветити пажњу демографској политици и повећању наталитета као једном од
најважнијих питања за будућност РС.Здравље народа и стабилан здравствени систем мора бити основна претпоставка будуће здраве нације. Приоритет нам је реформа здравственог система и јефтинија и
квалитетнија здрваствена заштита.

Савез за промјене ће радити на очувању културног идентитета српског народа, а нарочито очувања
језика и писма. Његоваћемо најближе и хармоничне односе са Српском православном црквом и инсистирати на враћању одузете црквене имовине.

Савезу за промјене главни развојни ресурс је слободан човјек, а посебно млади људи, који ће своје обавезе испуњавати примјерено њиховим стручним и радним способностима, без обзира на страначку или било коју другу припадност.

У циљу реализације таквих амбиција, Савез за промјене ће се залагати за израду јасних краткорочних и дугорочних стратегија развоја на основу расположивих ресурса и природних богатстава, ради убрзаног покретања постојећих и отварања нових производних капацитета.

Опште изборе Савез за промјене види као прилику да се стање у друштву промијени демократским  и политичким средствима, због чега ће тражити политичке и друге партнере, са којима ће имати капацитет за
неопходне корјените промјене у свим сегментима друштва.


Бањалука, 30.април 2014.године

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Раб Бозији

30.04.2014 11:28

С ВЈЕРОМ У БОГА У НОВУ ПОСТЕНУ ВЛАСТ! Али увјек али....не буде ли испунили обецања теско вама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

30.04.2014 11:40

Само напред. Гони банду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

колапс

30.04.2014 11:45

НЕКА ЈЕ СА СРЕЦОМ ! ДА НАМ НАПОКОН СТИГНЕ ПОСТЕНИЈА И ПРАВЕДНИЈА ВЛАСТ ! ДАЦЕ ДРАГИ БОГ,ДА И НАМА КРЕНЕ НАПОКОН НА БОЉЕ,ДА ЗИВИМО У ПРАВЕДНИЈЕМ ДРУСТВУ,А НЕ ДА САМО ПОЈЕДИНЦИ ПРОФИТИРАЈУ НА УСТРБ СВИХ НАС.ВЕЛИКИ ПОСАО И ОБАВЕЗЕ ЦЕКАЈУ ПА КРЕНИТЕ УДАРНИЦКИ.МОРАТЕ ДА ИСПУНИТЕ ОБЕЦАНО,ИНАЦЕ ЦЕ ВАС НАРОД ПРЕЗИРАТИ,КО СТО САДА ПРЕЗИРЕ ОВЕ СТО НАС УНИСТИСЕ.БОСИЦУ ИМАС ВЕЛИКУ ОБАВЕЗУ АЛИ И ЦАСТ ПА ПОВЕДИ, А МНОГИ СУ УЗ ТЕБЕ,ОГРОМНА ВЕЦИНА.ПА ФОРМИРАЈ НАРОДНУ ВЛАДУ,А НЕ ТАЈКУНСКУ.ПОБЈЕДА ЈЕ ТУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

30.04.2014 12:01

НАДАМ СЕ И ВЈЕРУЈЕМ У БОЉЕ СУТРА СА СДСом НА ЧЕЛУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгце Србац

30.04.2014 12:08

Цеститке на потписивању. Идемо сви заједно да побједимо криминал и корупцију.Да спасимо своју будуцност. Српска је са СДСом настала са СДСом це и опстати. За спас Српске и насег народа са Савезом за промјене до конацне побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бокан

30.04.2014 12:33

Милорад Додик је унистио Републику Српску, народ је довео до ивице пропасти. 99 % народа је сиромасно док 1 % Додиковица зиви еxтра узива у скупоцјеним аутомобилима и раскосном зивоту. Народу је доста такве бахате и криминалне власти. Зато сви морамо подрзати Савез за промјене да скинемо зулумцаре из Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

30.04.2014 12:40

Скидајте мафију с власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је!

30.04.2014 12:52

Конацно! Било је и крајње вријеме да се удрузе и да побиједе овај хаос. Само промјене! Мики Бањалука

ОДГОВОРИТЕ
Name

милос

30.04.2014 13:03

ДОСТА ЈЕ И ДОСТА ЈЕ! Цекамо изборе да ово мијењамо. Јадан је онај коме је ово тренутно добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад Јездиц

30.04.2014 13:20

СДС са својим партнерима је једина снага која мозе Републику Српску извуци из овог политицког и финансијског безнадја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Астралл

30.04.2014 13:22

А коме је се приклонила ова нова странка,,Напредне Српске"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

30.04.2014 14:12

Ха,ха,поздравља вас Умицевиц!!! Посебно Славка Вуцуревица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

30.04.2014 14:48

Свака цаст.То треба Републици Српској јака власт која це доци после избора. Доста је било црвене мафије и њихових тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

30.04.2014 15:28

Само напријед, да скинемо ову банду а онда касније оптужнице и затвор за све што су покрали до сада. НАПРИЈЕД УЈЕДИЊЕНИ ДО ПОБЈЕДЕ САВЕЗОМ ЗА ПРОМЈЕНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

30.04.2014 15:29

Меч је почео! Побједник се зна! Свака част, похапсити криминалце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

30.04.2014 15:40

ЗИВИО СДС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад М.

30.04.2014 16:01

Све цеститке људима који су се ухватили у костац са актуелном власцу и покусавају да спасу Републику Српску од потпуног унистења. Видимо доста коментара у медијима, како је формиран "савез за сахране", "излозба половних аутомобила" итд. Али ти исти који то прицају морају прво да казу ста су то они урадили у протеклих 9 година, осим сто су нас довели у ситуацију у којој смо данас, на рубу глади. НЕ ТРЕБА ЗАБОРАВИТИ ДА ЈЕ ОВАЈ ИСТИ САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ КОЈИ ЈЕ ДАНАС ФОРМИРАН, ЗА РАЗЛИКУ ОД АКТУЕЛНЕ ВЛАСТИ, ПОНУДИО КОНКРЕТАН ПЛАН АКЦИЈА ИЗЛАСКА ИЗ КРИЗЕ ПО СВИМ РЕСОРИМА ПОЈЕДИНАЦНО У ВИДУ БИЈЕЛЕ КЊИГЕ! А ста су понудиле странке на власти осим празних прица и кабадахијског понасања???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.04.2014 16:23

Било би добро да и СНСД приступи Савезу за промјене. Један бањалуцанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Градиска

30.04.2014 16:31

Пуно среце. И немојте да буде сјаси Курта да узјаси....Теско вама ако нас изневјерите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видоје

30.04.2014 16:36

Додик је дошао на власт СФОР-овим транспортерима, а отићи ће марицом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

30.04.2014 16:53

СНСД није политицка странка, вец мафијаска организација. Доста нам је да нам буде предсједник цовјек који вриједја новинаре, псује мајку власнику приватне телевизије само сто та телевизија објективно извјестава. СДС иде ка сигурној побједи. Морају бити казњени припадници резима за сва недјела која су поцинили, од пљацке до убистава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милоје

30.04.2014 17:03

Не треба нам криминалац за предсједника, стидим се предсједника Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАРКО

30.04.2014 17:09

Милорад Додик 10 година лазе народ Републике Српске. Висе народ неце насјести на његове јефтине форе. Нема висе подрску народа. Вријеме је да Додик и његова свита оде у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

30.04.2014 17:37

Додик нуди лази, лоповлук, примитивизам, бахатост, вулгарност. СТОП КРИМИНАЛУ И КОРУПЦИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОНЕ

30.04.2014 17:51

Само фали ЛДП па да буде прави ДОС. Теско нама са оваквима,ваља опет стављат зедер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

30.04.2014 17:53

Напокон да се у Српској почињу дешавати позитивне ствари,колики је допринос политичкој сцени то што се опозиционе странке уједињују како би акумулирали озбиљан број гласова, и на следећим изборима донијели промјене, толико је позитивно и оно све што је наведено у самој Декларацији, и уколико се то спроведе, неоспорно је да ће нам свима бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

30.04.2014 18:06

Нека је Свети Василије Острошки са вама и са овим народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смјешно

30.04.2014 18:21

Колико је битно да се уједињено дјелује, толико и више је битно да сви они који су у безнађу, социјалној потреби, сити неправде изађу на изборе, да не апстинирају. Ова пошаст од секте СНСД и баја су покуповали лојалност и имају одређену квоту бирача која због слабе излазности може да задржи власт, они на то и рачунају, да људи захваћени безнађем не изађу на изборе, тиме се подржава ова секта. Само напријед, и с вјером у народ и у Бога!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

30.04.2014 18:27

вјерујем да ће овај блок ојачан са Дроњком и Михаљицом побиједити и донијети промјене у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

30.04.2014 18:47

Нема зиме за Додика! Када изгуби изборе биће занатлија - јувелир :) А пошто се хвали да га Вучић јако воли можда му да мјесто у својој Влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

30.04.2014 18:58

Једино вјерујем СРПСКОЈ НАПРЕДНОЈ СТРАНЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале 2014

30.04.2014 19:51

СВАКА ЦАСТ. Ово је ПОЦЕТАК КРАЈА МИЛОРАДА ДОДИКА И ЊЕГОВЕ КРИМИНАЛНЕ ХОБОТНИЦЕ!!! ПОЗДРАВ ЗА ЕКИПУ СДС-А ИЗ ИСТОЦНОГ САРАЈЕВА ЗА МЛАДЕ СНАГЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стара Херцеговина

30.04.2014 20:21

САВЕЗ ЗА ПРОМЈЕНЕ ЈЕДИНО ПРАВО РЈЕСЕЊЕ ЗА БОЉЕ СУТРА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

30.04.2014 20:39

МИХАЉИЦА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА А ДРОЊАК ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА, БОСИЋ,ИВАНИЋ И ЧАВИЋ - МИНИСТРИ, ХА ХА ХА ХА ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАНКОООО

30.04.2014 21:10

СНСД нема ста да понуди бирацима, сем лази и обмане. Прицаце о опасности за РС, о референдуму, вехабијама, страним непријатељима. Али дзаба це прицати народ им висе невјерује. Вријеме је за нове људе и СДС са Младеном Босицем на целу. 12. октобар је дан кад пада резим Миле Ронхила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо87

30.04.2014 21:22

МОРАТЕ БОЉЕ ОД ОВИХ ЛОПОВА. АКО ТО НЕ УРАДИТЕ ЛЕТИЋЕТЕ И ВИ, АЛИ ПРИЈЕ ВРЕМЕНА. НЕЋЕ НАРОД ЧЕКАТИ ВИШЕ ДА "ГОРА ОЗЕЛЕНИ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко79

30.04.2014 22:30

Савез за промјене једини прави избор који нас мозе извуци из бИједе, у којој смо 8 година, под власцу и резимом Милорада Додика.Имате пуну подрску нас - напаценог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од нас зависи

30.04.2014 22:34

Сад само паметно, сложно и одлучно! Готов је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

30.04.2014 22:57

Ако не буде промјене власти, ми смо глуп народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

30.04.2014 23:47

Наравно да је била сала да СНСД приступи савезу :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

02.05.2014 18:54

Ех мој народе јел ви стварно мислите да це ови несто направит?

ОДГОВОРИТЕ
Name

кале бл

02.05.2014 19:30

Одговор раднику, како ви кажете ови могу направити сигурно више. Нама је народе мој потребно само поштовање институција и да свако на свом нивоу одговара за своје обавезе без условљавања одозго. У СДС се виде нове снаге, млађи људи, види и осјети се енергија. Ја ћу им дати своје повјерење ипак су њихови старији политичари створили ову нашу Републику Српску а нека ње још у БиХ, није потребно изазивати судбину.

ОДГОВОРИТЕ