Deklaracija Saveza za promjene

Izražavajući zabrinutost zbog narasle ekonomsko-socijalne krize, visokog stepena bezperspektivnosti i nezaposlenosti građana, prvenstveno mladih ljudi, te organizovanog i svakog drugog kriminala, korupcije i nepotizma velikih razmjera.

Republika Srpska 01.05.2014 | 07:10
Deklaracija Saveza za promjene

Uočavajući da  je ekonomska politika vlasti u Republici Srpskoj  dominantno potrošačka i nedovoljno razvojna, sa rastom javne potrošnje i dužničke zavisnosti, uz stagnaciju investicija.

Naglašavajući da je vlast u Republici Srpskoj rad institucija stavila pod snažan stranački uticaj, uz izrazitu diskriminaciju u sferi  zapošljavanja, obrazovanja i korištenja javnih sredstava, kao i uzurpirala slobodu javnih medija.

Suprostavljajući se svakoj politici podjela, insistirajući da se politički uticaj ostvaruje na način koji ne
ugrožava ničija prava,slobode i nezavisnost, Savez za promjene usvaja :

 

D E K L A R A C I J U

o osnovama politike budućeg 
djelovanja          

 

Savez za promjene će nastupiti na opštim izborima 2014. godine, kao jedinstven politički blok,  sa zajedničkim kandidatima za Predsjednika Republike Srpske, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i sa ciljem formiranja zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Savez za promjene ima osnovni cilj: opstanak, razvoj i napredak Republike Srpske, kao ravnopravnog državotvornog entiteta unutar Bosne i Hercegovine, uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Savez za promjene je opredjeljen za članstvo RS, to jest BiH u EU, uz poštovanje vlastitog identiteta i tradicije.

Savez za promjene će  se zalagati za istinsko jačanje specijalnih i paralelnih veza i odnosa sa Srbijom. Svojim političkim djelovanjem Savez za promjene će insistirati na sankcionisanju gore navedenih društvenih deformacija i nepravdi, a za počinioce i odgovorne će tražiti  javnu osudu i sankcionisanje.Dolaskom na vlast Savez za promjene će odmah procesuirati nosioce kriminala i korpucije u RS i oduzeti nezakonito stečenu imovinu. Javno ćemo  objaviti sve afere, tajne ugovore i njihove aktere, koje su prouzrokovale štetu od više milijardi KM po Republiku Srpsku i njene građane.

Razotkrićemo amoralni nepotizam velikih razmjera u vlasti i objaviti spiskove svih članova porodica najviših funkcionera Republike Srpske, koji su zapošljavani, imenovani na određene funkcije i pozicije u
institucijama Republike Srpske, kao i dobijanje kredita iz IBR-a, te sklapanje i dobijanje određenih poslova i ugovora sa javnim ustanovama Republike Srpske i lokalnih zajednica, radi sticanja lične
koristi.Ekonomska politika Saveza za promjene  zasnivaće se na:


Smanjenju državne regulacije, decentralizaciji budžeta, ravnomjernom razvoju, odlučnom obračunu sa korupcijom i kriminalom, smanjenju opterećenja privrede, skladnom i racionalnom odnosu privatnog i državnog vlasništva, realnom planiranju, smanjenju javne potrošnje, sistemskoj podršci investicijama i zapošljavanju u realni sektor, pravičnoj društvenoj preraspodjeli u korist socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih potreba građana, očuvanju prirodnih resursa u većinskom državnom vlasništvu, agrarnoj
reformi, restrukturisanju javnih preduzeća i reformi javne uprave i lokalne samouprave.

Savez za promjene prioritetno će se zalagati za poboljšanje ekonomsko-socijalnih i statusnih pitanja, porodica poginulih i nestalih boraca, ratnih i mirnodopskih invalida, nezaposlenih demobilisanih boraca, penzionera, izbjeglica, radnika koji su ostali bez posla i drugih građana u stanju socijalne potrebe.

Posebnu pažnju Savez za promjene će posvetiti obrazovnom sistemu, shodno potrebama privrede i tržišta, radi ubrzavanja sveukupnog ekonomskog napretka, pri čemu ćemo voditi računa o materijalnom položaju zaposlenih.

Pri tome ćemo imati u vidu i trenutno beznadežan položaj radno sposobne mlade generacije i radiće na stvaranju perspektiva njihove afirmacije, školovanja, stipendiranja i zapošljavanja u funkciji sveopšteg napretka Republike Srpske.

Savez za promjene će posvetiti pažnju demografskoj politici i povećanju nataliteta kao jednom od
najvažnijih pitanja za budućnost RS.Zdravlje naroda i stabilan zdravstveni sistem mora biti osnovna pretpostavka buduće zdrave nacije. Prioritet nam je reforma zdravstvenog sistema i jeftinija i
kvalitetnija zdrvastvena zaštita.

Savez za promjene će raditi na očuvanju kulturnog identiteta srpskog naroda, a naročito očuvanja
jezika i pisma. Njegovaćemo najbliže i harmonične odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom i insistirati na vraćanju oduzete crkvene imovine.

Savezu za promjene glavni razvojni resurs je slobodan čovjek, a posebno mladi ljudi, koji će svoje obaveze ispunjavati primjereno njihovim stručnim i radnim sposobnostima, bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu pripadnost.

U cilju realizacije takvih ambicija, Savez za promjene će se zalagati za izradu jasnih kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja na osnovu raspoloživih resursa i prirodnih bogatstava, radi ubrzanog pokretanja postojećih i otvaranja novih proizvodnih kapaciteta.

Opšte izbore Savez za promjene vidi kao priliku da se stanje u društvu promijeni demokratskim  i političkim sredstvima, zbog čega će tražiti političke i druge partnere, sa kojima će imati kapacitet za
neophodne korjenite promjene u svim segmentima društva.


Banjaluka, 30.april 2014.godine

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Rab Boziji

30.04.2014 11:28

S VJEROM U BOGA U NOVU POSTENU VLAST! Ali uvjek ali....ne bude li ispunili obecanja tesko vama!

ODGOVORITE
Name

Srbin

30.04.2014 11:40

Samo napred. Goni bandu.

ODGOVORITE
Name

kolaps

30.04.2014 11:45

NEKA JE SA SRECOM ! DA NAM NAPOKON STIGNE POSTENIJA I PRAVEDNIJA VLAST ! DACE DRAGI BOG,DA I NAMA KRENE NAPOKON NA BOLJE,DA ZIVIMO U PRAVEDNIJEM DRUSTVU,A NE DA SAMO POJEDINCI PROFITIRAJU NA USTRB SVIH NAS.VELIKI POSAO I OBAVEZE CEKAJU PA KRENITE UDARNICKI.MORATE DA ISPUNITE OBECANO,INACE CE VAS NAROD PREZIRATI,KO STO SADA PREZIRE OVE STO NAS UNISTISE.BOSICU IMAS VELIKU OBAVEZU ALI I CAST PA POVEDI, A MNOGI SU UZ TEBE,OGROMNA VECINA.PA FORMIRAJ NARODNU VLADU,A NE TAJKUNSKU.POBJEDA JE TU !

ODGOVORITE
Name

Herc

30.04.2014 12:01

NADAM SE I VJERUJEM U BOLJE SUTRA SA SDSom NA ČELU .

ODGOVORITE
Name

Dragce Srbac

30.04.2014 12:08

Cestitke na potpisivanju. Idemo svi zajedno da pobjedimo kriminal i korupciju.Da spasimo svoju buducnost. Srpska je sa SDSom nastala sa SDSom ce i opstati. Za spas Srpske i naseg naroda sa Savezom za promjene do konacne pobjede.

ODGOVORITE
Name

Bokan

30.04.2014 12:33

Milorad Dodik je unistio Republiku Srpsku, narod je doveo do ivice propasti. 99 % naroda je siromasno dok 1 % Dodikovica zivi extra uziva u skupocjenim automobilima i raskosnom zivotu. Narodu je dosta takve bahate i kriminalne vlasti. Zato svi moramo podrzati Savez za promjene da skinemo zulumcare iz Laktasa.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

30.04.2014 12:40

Skidajte mafiju s vlasti...

ODGOVORITE
Name

tako je!

30.04.2014 12:52

Konacno! Bilo je i krajnje vrijeme da se udruze i da pobijede ovaj haos. Samo promjene! Miki Banjaluka

ODGOVORITE
Name

milos

30.04.2014 13:03

DOSTA JE I DOSTA JE! Cekamo izbore da ovo mijenjamo. Jadan je onaj kome je ovo trenutno dobro.

ODGOVORITE
Name

Nenad Jezdic

30.04.2014 13:20

SDS sa svojim partnerima je jedina snaga koja moze Republiku Srpsku izvuci iz ovog politickog i finansijskog beznadja!

ODGOVORITE
Name

Astrall

30.04.2014 13:22

A kome je se priklonila ova nova stranka,,Napredne Srpske"?

ODGOVORITE
Name

mirko

30.04.2014 14:12

Ha,ha,pozdravlja vas Umicevic!!! Posebno Slavka Vucurevica.

ODGOVORITE
Name

mareska

30.04.2014 14:48

Svaka cast.To treba Republici Srpskoj jaka vlast koja ce doci posle izbora. Dosta je bilo crvene mafije i njihovih tajkuna.

ODGOVORITE
Name

Srba

30.04.2014 15:28

Samo naprijed, da skinemo ovu bandu a onda kasnije optužnice i zatvor za sve što su pokrali do sada. NAPRIJED UJEDINJENI DO POBJEDE SAVEZOM ZA PROMJENE!

ODGOVORITE
Name

Ostoja

30.04.2014 15:29

Meč je počeo! Pobjednik se zna! Svaka čast, pohapsiti kriminalce!

ODGOVORITE
Name

Bane

30.04.2014 15:40

ZIVIO SDS!!!

ODGOVORITE
Name

Milorad M.

30.04.2014 16:01

Sve cestitke ljudima koji su se uhvatili u kostac sa aktuelnom vlascu i pokusavaju da spasu Republiku Srpsku od potpunog unistenja. Vidimo dosta komentara u medijima, kako je formiran "savez za sahrane", "izlozba polovnih automobila" itd. Ali ti isti koji to pricaju moraju prvo da kazu sta su to oni uradili u proteklih 9 godina, osim sto su nas doveli u situaciju u kojoj smo danas, na rubu gladi. NE TREBA ZABORAVITI DA JE OVAJ ISTI SAVEZ ZA PROMJENE KOJI JE DANAS FORMIRAN, ZA RAZLIKU OD AKTUELNE VLASTI, PONUDIO KONKRETAN PLAN AKCIJA IZLASKA IZ KRIZE PO SVIM RESORIMA POJEDINACNO U VIDU BIJELE KNJIGE! A sta su ponudile stranke na vlasti osim praznih prica i kabadahijskog ponasanja???!!!

ODGOVORITE
Name

BL

30.04.2014 16:23

Bilo bi dobro da i SNSD pristupi Savezu za promjene. Jedan banjalucanin.

ODGOVORITE
Name

Goran Gradiska

30.04.2014 16:31

Puno srece. I nemojte da bude sjasi Kurta da uzjasi....Tesko vama ako nas iznevjerite.

ODGOVORITE
Name

Vidoje

30.04.2014 16:36

Dodik je došao na vlast SFOR-ovim transporterima, a otići će maricom!

ODGOVORITE
Name

Milka

30.04.2014 16:53

SNSD nije politicka stranka, vec mafijaska organizacija. Dosta nam je da nam bude predsjednik covjek koji vrijedja novinare, psuje majku vlasniku privatne televizije samo sto ta televizija objektivno izvjestava. SDS ide ka sigurnoj pobjedi. Moraju biti kaznjeni pripadnici rezima za sva nedjela koja su pocinili, od pljacke do ubistava.

ODGOVORITE
Name

Miloje

30.04.2014 17:03

Ne treba nam kriminalac za predsjednika, stidim se predsjednika Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

DARKO

30.04.2014 17:09

Milorad Dodik 10 godina laze narod Republike Srpske. Vise narod nece nasjesti na njegove jeftine fore. Nema vise podrsku naroda. Vrijeme je da Dodik i njegova svita ode u zatvor.

ODGOVORITE
Name

nikola

30.04.2014 17:37

Dodik nudi lazi, lopovluk, primitivizam, bahatost, vulgarnost. STOP KRIMINALU I KORUPCIJU.

ODGOVORITE
Name

NONE

30.04.2014 17:51

Samo fali LDP pa da bude pravi DOS. Tesko nama sa ovakvima,valja opet stavljat zeder.

ODGOVORITE
Name

mila

30.04.2014 17:53

Napokon da se u Srpskoj počinju dešavati pozitivne stvari,koliki je doprinos političkoj sceni to što se opozicione stranke ujedinjuju kako bi akumulirali ozbiljan broj glasova, i na sledećim izborima donijeli promjene, toliko je pozitivno i ono sve što je navedeno u samoj Deklaraciji, i ukoliko se to sprovede, neosporno je da će nam svima biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Miloš

30.04.2014 18:06

Neka je Sveti Vasilije Ostroški sa vama i sa ovim narodom.

ODGOVORITE
Name

смјешно

30.04.2014 18:21

Колико је битно да се уједињено дјелује, толико и више је битно да сви они који су у безнађу, социјалној потреби, сити неправде изађу на изборе, да не апстинирају. Ова пошаст од секте СНСД и баја су покуповали лојалност и имају одређену квоту бирача која због слабе излазности може да задржи власт, они на то и рачунају, да људи захваћени безнађем не изађу на изборе, тиме се подржава ова секта. Само напријед, и с вјером у народ и у Бога!!

ODGOVORITE
Name

mile

30.04.2014 18:27

vjerujem da će ovaj blok ojačan sa Dronjkom i Mihaljicom pobijediti i donijeti promjene u RS.

ODGOVORITE
Name

Maja

30.04.2014 18:47

Nema zime za Dodika! Kada izgubi izbore biće zanatlija - juvelir :) A pošto se hvali da ga Vučić jako voli možda mu da mjesto u svojoj Vladi.

ODGOVORITE
Name

Bilja

30.04.2014 18:58

Jedino vjerujem SRPSKOJ NAPREDNOJ STRANCI!

ODGOVORITE
Name

Pale 2014

30.04.2014 19:51

SVAKA CAST. Ovo je POCETAK KRAJA MILORADA DODIKA I NJEGOVE KRIMINALNE HOBOTNICE!!! POZDRAV ZA EKIPU SDS-A IZ ISTOCNOG SARAJEVA ZA MLADE SNAGE.

ODGOVORITE
Name

Stara Hercegovina

30.04.2014 20:21

SAVEZ ZA PROMJENE JEDINO PRAVO RJESENJE ZA BOLJE SUTRA..

ODGOVORITE
Name

mile

30.04.2014 20:39

MIHALJICA ZA PREDSJEDNIKA A DRONJAK ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA, BOSIĆ,IVANIĆ I ČAVIĆ - MINISTRI, HA HA HA HA HA HA

ODGOVORITE
Name

BRANKOOOO

30.04.2014 21:10

SNSD nema sta da ponudi biracima, sem lazi i obmane. Pricace o opasnosti za RS, o referendumu, vehabijama, stranim neprijateljima. Ali dzaba ce pricati narod im vise nevjeruje. Vrijeme je za nove ljude i SDS sa Mladenom Bosicem na celu. 12. oktobar je dan kad pada rezim Mile Ronhila.

ODGOVORITE
Name

Raso87

30.04.2014 21:22

MORATE BOLJE OD OVIH LOPOVA. AKO TO NE URADITE LETIĆETE I VI, ALI PRIJE VREMENA. NEĆE NAROD ČEKATI VIŠE DA "GORA OZELENI"

ODGOVORITE
Name

Darko79

30.04.2014 22:30

Savez za promjene jedini pravi izbor koji nas moze izvuci iz bIjede, u kojoj smo 8 godina, pod vlascu i rezimom Milorada Dodika.Imate punu podrsku nas - napacenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Od nas zavisi

30.04.2014 22:34

Sad samo pametno, složno i odlučno! Gotov je!

ODGOVORITE
Name

REALAN

30.04.2014 22:57

Ako ne bude promjene vlasti, mi smo glup narod.

ODGOVORITE
Name

BL

30.04.2014 23:47

Naravno da je bila sala da SNSD pristupi savezu :)

ODGOVORITE
Name

radnik

02.05.2014 18:54

Eh moj narode jel vi stvarno mislite da ce ovi nesto napravit?

ODGOVORITE
Name

kale bl

02.05.2014 19:30

Odgovor radniku, kako vi kažete ovi mogu napraviti sigurno više. Nama je narode moj potrebno samo poštovanje institucija i da svako na svom nivou odgovara za svoje obaveze bez uslovljavanja odozgo. U SDS se vide nove snage, mlađi ljudi, vidi i osjeti se energija. Ja ću im dati svoje povjerenje ipak su njihovi stariji političari stvorili ovu našu Republiku Srpsku a neka nje još u BiH, nije potrebno izazivati sudbinu.

ODGOVORITE