Хиљаде рачунара у БиХ незаштићено

Документи и лични подаци грађана, предузећа и институција у БиХ који су и након 8. априла ове године наставили да на својим рачунарима користе Wиндоwс XП постали су лака мета за разне вирусе и хакерске нападе, с обзиром на то да је безбједносна подршка за овај оперативни систем престала.

Босна и Херцеговина 30.04.2014 | 12:20
Хиљаде рачунара у БиХ незаштићено

Према процјенама стручњака, на овом оперативном систему остало је на хиљаде корисника, а највише грађана и физичких лица, прије свега због непостојања свијести о могућој штети и због цијена нових оперативних система, које су за њихов стандард прилично високе.

Компанија "Мицрософт" је од 8. априла ове године прекинула подршку за Wиндоwс XП, који је на тржиште лансиран још 2001. године, чиме су се сви они који се нису пребацили на нова рјешења нашли на "брисаном простору", пошто ће рачунари постати рањиви на злонамјерне упаде.

У представништву компаније "Мицрософт" у БиХ кажу како они корисници Wиндоwса XП који нису прешли на нова и модернија рјешења не могу очекивати велику безбједност и заштиту својих података.

"Рачунари који након 8. априла 2014. још буду радили на Wиндоwс XП платформи неће се сматрати заштићеним и јако је важно да пословни и приватни корисници мигрирају на оперативне системе за које пружамо подршку, као што је Wиндоwс 8.1, те добијају регуларне безбједносне надоградње, који штите њихове компјутере", поручују из "Мицрософта БиХ", додајући како рачунари с овим оперативним системом постају погодна мета за разне вирусе, који могу украсти или оштетити податке, пишу Независне новине.

Са друге стране, како су рекли, проблема не би смјело бити с рачунарима у јавним институцијама, пошто их је већина схватила потенцијалну опасност због престанка подршке.

 

Коментари / 0

Оставите коментар