Hiljade računara u BiH nezaštićeno

Dokumenti i lični podaci građana, preduzeća i institucija u BiH koji su i nakon 8. aprila ove godine nastavili da na svojim računarima koriste Windows XP postali su laka meta za razne viruse i hakerske napade, s obzirom na to da je bezbjednosna podrška za ovaj operativni sistem prestala.

Bosna i Hercegovina 30.04.2014 | 12:20
Hiljade računara u BiH nezaštićeno

Prema procjenama stručnjaka, na ovom operativnom sistemu ostalo je na hiljade korisnika, a najviše građana i fizičkih lica, prije svega zbog nepostojanja svijesti o mogućoj šteti i zbog cijena novih operativnih sistema, koje su za njihov standard prilično visoke.

Kompanija "Microsoft" je od 8. aprila ove godine prekinula podršku za Windows XP, koji je na tržište lansiran još 2001. godine, čime su se svi oni koji se nisu prebacili na nova rješenja našli na "brisanom prostoru", pošto će računari postati ranjivi na zlonamjerne upade.

U predstavništvu kompanije "Microsoft" u BiH kažu kako oni korisnici Windowsa XP koji nisu prešli na nova i modernija rješenja ne mogu očekivati veliku bezbjednost i zaštitu svojih podataka.

"Računari koji nakon 8. aprila 2014. još budu radili na Windows XP platformi neće se smatrati zaštićenim i jako je važno da poslovni i privatni korisnici migriraju na operativne sisteme za koje pružamo podršku, kao što je Windows 8.1, te dobijaju regularne bezbjednosne nadogradnje, koji štite njihove kompjutere", poručuju iz "Microsofta BiH", dodajući kako računari s ovim operativnim sistemom postaju pogodna meta za razne viruse, koji mogu ukrasti ili oštetiti podatke, pišu Nezavisne novine.

Sa druge strane, kako su rekli, problema ne bi smjelo biti s računarima u javnim institucijama, pošto ih je većina shvatila potencijalnu opasnost zbog prestanka podrške.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar