Наставља се суђење у предмету "Лутка"

Саслушањем три сведока Тужилаштва БиХ данас ће у Суду БиХ бити настављено суђење у предмету "Лутка", односно "Бојан Цвијан и други", који се односи на једну од највећих организованих криминалних група у постдејтонској БиХ.

Босна и Херцеговина 30.04.2014 | 11:11
Наставља се суђење у предмету "Лутка"

Тужилаштво БиХ је најавило да ће исказе дати Зоран Пушара, Саво Дивчић и Ђорђе Чубриловић.

На рочишту одржаном 16. априла, први сведок Тужилаштва Ђорђе Ждрале рекао је да је вођа криминалне групе Дарко Елез на све начине покушавао да га спречи да сведочи против њега.

Према његовим речима, Елез је, између осталог, нудио новац и послао му писмо у Казнено-поправни завод "Фоча", где издржава казну затвора од 20 година због убиства Љубише Савића Маузера, у којем тражи да не сведочи, на шта он није пристао.

Током вишечасовног сведочења, Ждрале је детаљно говорио о односима с Елезом, три неуспешна покушаја убиства за која тврди да је Елез организовао, као и својим сазнањима о убиствима Владимира Мачара, Бориса Говедарице и Зорана Голуба.

Ждрале је, између осталог, рекао да никада није тврдио да је Бојан Цвијан, који је био службеник у Агенцији за истраге и заштиту БиХ (Сипа), преносио информације Дарку Елезу.

Тужилаштво БиХ подигло је 28. августа прошле године оптужницу против 32 особе у предмету "Лутка", која се односи на једну од највећих организованих криминалних група у постдејтонској БиХ.

Овом оптужницом, расветљено је више неразјашњених тешких убистава на подручју Источног Сарајева, те оружаних пљачки банака и транспорта новца на подручју Источног Сарајева и Кантона Сарајево у износу од око 10 милиона КМ.

Оптужене у овом предмету терете да су као припадници организоване криминалне групе, са јасно подељеним задацима и улогама, починили низ тешких кривичних дела, са циљем стицања незаконите имовинске користи, као и тешка убиства која су изазвала тешке последице за безбедност грађана БиХ.

У оквиру предмета кодног назива "Лутка" оптужени су Дарко Елез, Бојан Цвијан, Бенан Дорић који је у међувремену извршио самоубиство, Давор Мандић, Бранимир Минић, Владимир Пандуревић, Васо Љубибратић, Мухамед Рамић, Сеад Робовић, Един Ахметспахић, Давор Елез, Љубиша Лаловић, те Марко Крајишник.

Оптужени су и Слободанка Тошић, Химзо Ћато, Дејан Вукосављевић, Нермин Тахировић, Елвира Кајевић, Азим Кајевић, Мехмед Кајевић, Елвис Златић, Адмир Ахметспахић, Драган Вујичић, Владан Парађина, Драган Јевтовић, Бењамин Халиловић, Милан Митић, Драган Обућина, Анес Курбеговић, Милосав Весковић, Славиша Бобар и Младен Мићић.

Тројица оптужених - Цвијан, Лаловић и Вукосављевић у време извршења кривичних дела били су запослени у Сипи, Граничној полицији БиХ, односно Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Коментари / 0

Оставите коментар