Nastavlja se suđenje u predmetu "Lutka"

Saslušanjem tri svedoka Tužilaštva BiH danas će u Sudu BiH biti nastavljeno suđenje u predmetu "Lutka", odnosno "Bojan Cvijan i drugi", koji se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Bosna i Hercegovina 30.04.2014 | 11:11
Nastavlja se suđenje u predmetu "Lutka"

Tužilaštvo BiH je najavilo da će iskaze dati Zoran Pušara, Savo Divčić i Đorđe Čubrilović.

Na ročištu održanom 16. aprila, prvi svedok Tužilaštva Đorđe Ždrale rekao je da je vođa kriminalne grupe Darko Elez na sve načine pokušavao da ga spreči da svedoči protiv njega.

Prema njegovim rečima, Elez je, između ostalog, nudio novac i poslao mu pismo u Kazneno-popravni zavod "Foča", gde izdržava kaznu zatvora od 20 godina zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, u kojem traži da ne svedoči, na šta on nije pristao.

Tokom višečasovnog svedočenja, Ždrale je detaljno govorio o odnosima s Elezom, tri neuspešna pokušaja ubistva za koja tvrdi da je Elez organizovao, kao i svojim saznanjima o ubistvima Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba.

Ždrale je, između ostalog, rekao da nikada nije tvrdio da je Bojan Cvijan, koji je bio službenik u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (Sipa), prenosio informacije Darku Elezu.

Tužilaštvo BiH podiglo je 28. avgusta prošle godine optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka", koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Ovom optužnicom, rasvetljeno je više nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, te oružanih pljački banaka i transporta novca na području Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo u iznosu od oko 10 miliona KM.

Optužene u ovom predmetu terete da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, sa jasno podeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških krivičnih dela, sa ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posledice za bezbednost građana BiH.

U okviru predmeta kodnog naziva "Lutka" optuženi su Darko Elez, Bojan Cvijan, Benan Dorić koji je u međuvremenu izvršio samoubistvo, Davor Mandić, Branimir Minić, Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić, Muhamed Ramić, Sead Robović, Edin Ahmetspahić, Davor Elez, LJubiša Lalović, te Marko Krajišnik.

Optuženi su i Slobodanka Tošić, Himzo Ćato, Dejan Vukosavljević, Nermin Tahirović, Elvira Kajević, Azim Kajević, Mehmed Kajević, Elvis Zlatić, Admir Ahmetspahić, Dragan Vujičić, Vladan Parađina, Dragan Jevtović, Benjamin Halilović, Milan Mitić, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Milosav Vesković, Slaviša Bobar i Mladen Mićić.

Trojica optuženih - Cvijan, Lalović i Vukosavljević u vreme izvršenja krivičnih dela bili su zaposleni u Sipi, Graničnoj policiji BiH, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Komentari / 0

Ostavite komentar