БиХ пасоши слабо прихватљиви у свијету

Пораст броја лажних азиланата и масован одлазак радника без важећих докумената на рад у земље ЕУ довео је БиХ у ред земаља чији су пасоши најмање „прихватљиви“ у свијету.

Босна и Херцеговина 29.04.2014 | 21:49
БиХ пасоши слабо прихватљиви у свијету

Држављанима БиХ потребне су визе за улазак у чак 173 земље свијета, те не зачуђује податак Министарства спољних послова БиХ да су грађани у прошлој години потрошили на визе око 50 милиона марака. Европске земље које траже визу за држављане БиХ су Јерменија, Бјелорусија, Ирска, Велика Британија и Косово.

Без виза држављани БиХ могу да улазе у 28 европских земаља, потписница Шенгенског споразума.

Након вишемјесечног обијања прагова страних амбасада и вишечасовног чекања у редовима, многи држављани БиХ, посебно они старији, сада се радо сјећају некада чувеног „црвеног“ пасоша бивше СФРЈ са којим су, кажу, могли слободно да путују Европом и свијетом.

По истраживању Међународне консултантске компаније „Хенлy & Партнерс“, која је објавила листу „најприхваћенијих“ пасоша у свијету, БиХ је заузела 44. мјесто.

Држављани БиХ могу без виза да путују у земље потписнице Шенгенског споразума: Аустрију, Белгију, Бугарску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Грчку, Исланд, Италију, Летонију, Литванију, Луксембург, Мађарску, Малту, Холандију, Норвешку, Њемачку, Пољску, Португалију, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску и то уз биометријски пасош. Треба да посједују новац у износу од 35 - 70 евра за сваки дан боравка у земљама ЕУ.

Словенија је на 12, Хрватска на 26, а Србија на 37. мјесту. Косово је најлошије рангирано и заузело је 88. мјесто од укупно 200 земаља. Грађани Словеније без визе могу путовати у 155 земаља сијвета.

Ранијих година највише лажних азиланата из БиХ било је у Швајцарској, Шведској и Белгији, док их је ове године највише откривено у Њемачкој. Шеф Мониторинг тима за праћење примене безвизног режима Бакир Даутбашић казао је да је повећање лажних азиланата из БиХ у Њемачкој приметно у прва два мјесеца ове године.

- Када су у питању лажни азиланти, БиХ је и даље у уској комуникацији са властима Њемачке - рекао је он и додао да је Њемачка припремила нова законска рјешења за рјешавање проблема.

То ће, нагласио је, само по себи значајно убрзати процедуру рјешавања захтјева за азил држављана БиХ.

- Тако да ће лажни азиланти у сваком случају бити обесхрабрени у својим наканама да убудуће одлазе у ту земљу и лажно траже азил. Желимо да ситуација буде боља и да је што мање таквих грађана у ЕУ - казао је Даутбашић.

Коментари / 0

Оставите коментар