BiH pasoši slabo prihvatljivi u svijetu

Porast broja lažnih azilanata i masovan odlazak radnika bez važećih dokumenata na rad u zemlje EU doveo je BiH u red zemalja čiji su pasoši najmanje „prihvatljivi“ u svijetu.

Bosna i Hercegovina 29.04.2014 | 21:49
BiH pasoši slabo prihvatljivi u svijetu

Državljanima BiH potrebne su vize za ulazak u čak 173 zemlje svijeta, te ne začuđuje podatak Ministarstva spoljnih poslova BiH da su građani u prošloj godini potrošili na vize oko 50 miliona maraka. Evropske zemlje koje traže vizu za državljane BiH su Jermenija, Bjelorusija, Irska, Velika Britanija i Kosovo.

Bez viza državljani BiH mogu da ulaze u 28 evropskih zemalja, potpisnica Šengenskog sporazuma.

Nakon višemjesečnog obijanja pragova stranih ambasada i višečasovnog čekanja u redovima, mnogi državljani BiH, posebno oni stariji, sada se rado sjećaju nekada čuvenog „crvenog“ pasoša bivše SFRJ sa kojim su, kažu, mogli slobodno da putuju Evropom i svijetom.

Po istraživanju Međunarodne konsultantske kompanije „Henly & Partners“, koja je objavila listu „najprihvaćenijih“ pasoša u svijetu, BiH je zauzela 44. mjesto.

Državljani BiH mogu bez viza da putuju u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Grčku, Island, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Luksemburg, Mađarsku, Maltu, Holandiju, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku i to uz biometrijski pasoš. Treba da posjeduju novac u iznosu od 35 - 70 evra za svaki dan boravka u zemljama EU.

Slovenija je na 12, Hrvatska na 26, a Srbija na 37. mjestu. Kosovo je najlošije rangirano i zauzelo je 88. mjesto od ukupno 200 zemalja. Građani Slovenije bez vize mogu putovati u 155 zemalja sijveta.

Ranijih godina najviše lažnih azilanata iz BiH bilo je u Švajcarskoj, Švedskoj i Belgiji, dok ih je ove godine najviše otkriveno u Njemačkoj. Šef Monitoring tima za praćenje primene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je da je povećanje lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj primetno u prva dva mjeseca ove godine.

- Kada su u pitanju lažni azilanti, BiH je i dalje u uskoj komunikaciji sa vlastima Njemačke - rekao je on i dodao da je Njemačka pripremila nova zakonska rješenja za rješavanje problema.

To će, naglasio je, samo po sebi značajno ubrzati proceduru rješavanja zahtjeva za azil državljana BiH.

- Tako da će lažni azilanti u svakom slučaju biti obeshrabreni u svojim nakanama da ubuduće odlaze u tu zemlju i lažno traže azil. Želimo da situacija bude bolja i da je što manje takvih građana u EU - kazao je Dautbašić.

Komentari / 0

Ostavite komentar