ХДЗ 1990 више не постоји?!

Божо Љубић, оснивач и бивши предсједник ХДЗ 1990, саопштио је у уторак да је напустио ову странку због неслагања с политиком њеног руководства, које је недавно одлучило да "деведесетка" иде самостално на изборе, а не с осталих десет чланица Хрватског народног сабора (ХНС).

Босна и Херцеговина 29.04.2014 | 21:31
ХДЗ 1990 више не постоји?!

Љубић за ХДЗ 1990, странку коју је основао 2006. године након иступања из ХДЗ БиХ, тврди да више ни не постоји.

"ХДЗ 1990, какву сам утемељио и каква је прихваћена од значајног броја Хрвата, дошла је до свог неславног краја. Након задње сједнице Предсједништва и Средишњег одбора и њеног интегрирања и промјене имена, по мом мишљњу, на нестатутаран, а упитно је да ли и законит начин, она као ХДЗ 1990 више и не постоји", навео је Божо Љубић у обраћању јавности.

Нагласио је да не намјерава приступити ниједној постојећој нити евентуално новој странци. Будући да је и замјеник предсједавајућег Представничког дома бх. парламента, додао је да посланички мандат припада њему, а не ХДЗ 1990 и саопштио да ће убудуће у бх. парламенту дјеловати као независни заступник.

Због одлуке о самосталном наступу ХДЗ 1990 на изборима и због њеног недавног уједињења с некадашњим ХСС-НХИ, чији је оснивач Крешимир Зубак, "деведесетку" су од прошле седмице напустили члан Предсједништва странке Славен Беванда, генерални секретар Јосип Мерџо, предсједник мостарског одбора Славен Рагуж и Весо Вегар, бивши члан страначког Предсједништва.

Против двоје чланова Предсједништва ХДЗ 1990 Славице Јосиповић и Дамира Љубића покренут је дисциплински поступак. Дамир Љубић, који је и министар за људска права и избјеглице БиХ, у уторак је јавно саопштио да ће и он напустити ХДЗ 1990.

Мартин Рагуж, предсједник ХДЗ 1990, устврдио је да ова странка није против заједничког наступа на изборима и нагласио да је само против "ултимативног" заједничког наступа на свим нивоима.

"Још смо за заједнички наступ, али за Предсједништво БиХ, у РС и у жупанијама гдје су Хрвати у мањини. Подсјећам да су све одлуке у Предсједништву и Средишњем одбору странке донесене једногласно", рекао је Рагуж.

Коментаришући напуштање странке рекао је да су сви могли у страначким органима утицати на доношење одлука. "Нико из странке не одлази јер није могао утицати на одлуке. С овим посљедњим одлукама завршава се процес профилирања ове странке који смо најавили на изборном сабору", оцијенио је Рагуж.

Поновио је да Божи Љубићу, предсједнику Главног вијећа Хрватског народног саобора (ХНС), не оспорава чланство у овом сабору него инсистира да челно мјесто у Главном вијећу припада ХДЗ 1990.

У случају напуштања странке Рагуж је казао и да Дамир Љубић мора напустити мјесто министра за људска права и избјеглице јер то мјесто припада ХДЗ 1990.

Коментари / 0

Оставите коментар