HDZ 1990 više ne postoji?!

Božo Ljubić, osnivač i bivši predsjednik HDZ 1990, saopštio je u utorak da je napustio ovu stranku zbog neslaganja s politikom njenog rukovodstva, koje je nedavno odlučilo da "devedesetka" ide samostalno na izbore, a ne s ostalih deset članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Bosna i Hercegovina 29.04.2014 | 21:31
HDZ 1990 više ne postoji?!

Ljubić za HDZ 1990, stranku koju je osnovao 2006. godine nakon istupanja iz HDZ BiH, tvrdi da više ni ne postoji.

"HDZ 1990, kakvu sam utemeljio i kakva je prihvaćena od značajnog broja Hrvata, došla je do svog neslavnog kraja. Nakon zadnje sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora i njenog integriranja i promjene imena, po mom mišljnju, na nestatutaran, a upitno je da li i zakonit način, ona kao HDZ 1990 više i ne postoji", naveo je Božo Ljubić u obraćanju javnosti.

Naglasio je da ne namjerava pristupiti nijednoj postojećoj niti eventualno novoj stranci. Budući da je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh. parlamenta, dodao je da poslanički mandat pripada njemu, a ne HDZ 1990 i saopštio da će ubuduće u bh. parlamentu djelovati kao nezavisni zastupnik.

Zbog odluke o samostalnom nastupu HDZ 1990 na izborima i zbog njenog nedavnog ujedinjenja s nekadašnjim HSS-NHI, čiji je osnivač Krešimir Zubak, "devedesetku" su od prošle sedmice napustili član Predsjedništva stranke Slaven Bevanda, generalni sekretar Josip Merdžo, predsjednik mostarskog odbora Slaven Raguž i Veso Vegar, bivši član stranačkog Predsjedništva.

Protiv dvoje članova Predsjedništva HDZ 1990 Slavice Josipović i Damira Ljubića pokrenut je disciplinski postupak. Damir Ljubić, koji je i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, u utorak je javno saopštio da će i on napustiti HDZ 1990.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, ustvrdio je da ova stranka nije protiv zajedničkog nastupa na izborima i naglasio da je samo protiv "ultimativnog" zajedničkog nastupa na svim nivoima.

"Još smo za zajednički nastup, ali za Predsjedništvo BiH, u RS i u županijama gdje su Hrvati u manjini. Podsjećam da su sve odluke u Predsjedništvu i Središnjem odboru stranke donesene jednoglasno", rekao je Raguž.

Komentarišući napuštanje stranke rekao je da su svi mogli u stranačkim organima uticati na donošenje odluka. "Niko iz stranke ne odlazi jer nije mogao uticati na odluke. S ovim posljednjim odlukama završava se proces profiliranja ove stranke koji smo najavili na izbornom saboru", ocijenio je Raguž.

Ponovio je da Boži Ljubiću, predsjedniku Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog saobora (HNS), ne osporava članstvo u ovom saboru nego insistira da čelno mjesto u Glavnom vijeću pripada HDZ 1990.

U slučaju napuštanja stranke Raguž je kazao i da Damir Ljubić mora napustiti mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice jer to mjesto pripada HDZ 1990.

Komentari / 0

Ostavite komentar