Пастор из Зенице велики Звездаш!

Овај пасионирани звездаш каже: "Звезда не може да плива у барици, где су жабе и змијице" и тврди да није тешко навијати за српски клуб у Федерацији.

Фудбал 29.04.2014 | 19:07
Пастор из Зенице велики Звездаш!

Црвена звезда је покрет који има милионску армију навијача у земљи и иностранству.

Један од највећих навијача српског клуба ван граница Србије је Дарио Капин, свештеник (пастор) Библијске протестантске цркве у Зеници. Дарио, родом из Сарајева, један је од чланова навијачке групе "Делије Сарајево" и редован је на утакмицама црвено-белих, без обзира на километре које мора да прелази.

Како је то бити Делија са оне стране Дрине, како је то носити црвено-бели шал центром Сарајева или Зенице, Дарио је испричао станици "Контакт радио" из Бањалуке, који је интервју објавио на свом wеб порталу.

А све је почело овако...

"Кад сам имао три године, били смо на мору, ја сам видео капу неког морнара и почео да вичем: 'Види звезду, види звезду', а онда је мој покојни отац рекао да постоји фубалски клуб који се зове Црвена звезда. Тог тренутка то се урезало у мој живот све до дана данашњег", рекао је Дарио, којег аутор текста представља као "вероватно највећег навијача Црвене звезде у Федерацији БиХ".
Овај пастор, пасионирани навијач, често долази у Београд и са собом води две кћерке.

"Понекад ме супруга гледа и пита се да да ли постоји и једна утакмица Звезде коју ја не испратим, али одговор је увек негативан. Значи, није битно о ком спорту се ради. Давно сам рекао: 'Звезда да игра првенство у кликерима, и то бих гледао!'"

Дарио се није сложио са констатацијом аутора интервјуа да у Федерацији БиХ није уобичајено видети навијаче клубова из Београда.

"Мислим да то није тачно. Искрено, можда није пожељно ако дођете међу неке екстреме, али међу екстремима (било које боје и нације) данас је јако ретко шта пожељно. Ја у Зеници где тренутно живим и радим без икаквих проблема ходам у Звездиној мајици лети или зими са капом и шалом и никада нисам имао нити један једини проблем", прича Дарио.

"Мој покојни пријатељ и члан групе 'Делије Сарајево', Шљока, иначе муслиман, ходао је центром Сарајева са Звездиним дресом и никада га нико није дирао", који каже да звездаша данас има мање него раније у Федерацији из простор разлога што је дошло до миграција на овим просторима и што је много људи отишло у Републику Српску, Србију, иностранство...

"Међутим, види се да и даље Звезда има своје навијаче у Федерацији. Неки иду на 'Маракану', а неки прате скоро сваки Звездин меч путем ТВ пријемника или интернета".

Аутор интервјуа Жељко Свитлица даље наводи да је "Дарио пре рата био члан групе 'Делије Сарајево' (коју од срца поздравља)" и "да се сећае тих незаборавних дана ('дана наше славне прошлости').

"Отац ме одвео неке 1973. на прву Звездину утакмицу у Зеницу против Челика. Тада ме је одвео у стари хотел где сам упознао покојног Бошка Кајганића, Јеликића, Филиповића и остале играче Црвене звезде. Када је требало да уђемо на стадион била је толика гужва да сам се умало угушио, али ме подигао неки навијач Челика и са осмехом питао (пошто је видео Звездин шал на мени): 'Мали, што ти навијаш за Звезду?', а ја му одговарам: 'Чико, ја од рођења навијам за Звезду'. Изгубили смо, мислим, 2:0, али та љубав према Звезди је постајала све јача и већа", присећа се Дарио.

Он каже да за све "песме Севера", али да избегава оне у којима има вулгарних речи, "јер то стварно не би приличило једном свештенику".

Дарио не прати Премијер лигу БиХ, "јер га занима само Звезда", али каже да је тај клуб највише изгубио распадом СФРЈ и то образлаже занимљивим поређењем.
"Зашто? Па, Звезда вам је као велика бела ајкула. Да би побеђивала и развијала се, њој је потребан велики простор. А, то је Звезда имала у бившој СФРЈ. Сада су ово све мале барице где су испливале многе 'жабе и змије' које се у малим барицама сналазе много боље од велике беле ајкуле, која у тим барицама не може да плива", прича Дарио и додаје:

"Па и сама песма Звездиних навијача на један начин призива ту регионалну лигу (иако су многи против исте, прим. аут), а то је она песма: 'Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости, да и деца наша на Маракани радују се светској титули'".

Дарио је, за крај, закључио...

"Видите... Ти славни дани су били онда када је Звезда могла да крстари, плива као велика бела ајкула. Па, схватите да је управо због тог квалитета Звезда постала и првак Европе и света. Данас је то само пусти сан и искрено научна фантастика за било који клуб са ових простора. Мада, знате како, Звезда је Звезда и ја верујем да ако неко може да понови тај успјех, онда смо то ми", завршава своју причу Дарио Капин оптимизмом који вероватно више не станује у беградској улици Љутице Богдана.

Коментари / 0

Оставите коментар