Pastor iz Zenice veliki Zvezdaš!

Ovaj pasionirani zvezdaš kaže: "Zvezda ne može da pliva u barici, gde su žabe i zmijice" i tvrdi da nije teško navijati za srpski klub u Federaciji.

Fudbal 29.04.2014 | 19:07
Pastor iz Zenice veliki Zvezdaš!

Crvena zvezda je pokret koji ima milionsku armiju navijača u zemlji i inostranstvu.

Jedan od najvećih navijača srpskog kluba van granica Srbije je Dario Kapin, sveštenik (pastor) Biblijske protestantske crkve u Zenici. Dario, rodom iz Sarajeva, jedan je od članova navijačke grupe "Delije Sarajevo" i redovan je na utakmicama crveno-belih, bez obzira na kilometre koje mora da prelazi.

Kako je to biti Delija sa one strane Drine, kako je to nositi crveno-beli šal centrom Sarajeva ili Zenice, Dario je ispričao stanici "Kontakt radio" iz Banjaluke, koji je intervju objavio na svom web portalu.

A sve je počelo ovako...

"Kad sam imao tri godine, bili smo na moru, ja sam video kapu nekog mornara i počeo da vičem: 'Vidi zvezdu, vidi zvezdu', a onda je moj pokojni otac rekao da postoji fubalski klub koji se zove Crvena zvezda. Tog trenutka to se urezalo u moj život sve do dana današnjeg", rekao je Dario, kojeg autor teksta predstavlja kao "verovatno najvećeg navijača Crvene zvezde u Federaciji BiH".
Ovaj pastor, pasionirani navijač, često dolazi u Beograd i sa sobom vodi dve kćerke.

"Ponekad me supruga gleda i pita se da da li postoji i jedna utakmica Zvezde koju ja ne ispratim, ali odgovor je uvek negativan. Znači, nije bitno o kom sportu se radi. Davno sam rekao: 'Zvezda da igra prvenstvo u klikerima, i to bih gledao!'"

Dario se nije složio sa konstatacijom autora intervjua da u Federaciji BiH nije uobičajeno videti navijače klubova iz Beograda.

"Mislim da to nije tačno. Iskreno, možda nije poželjno ako dođete među neke ekstreme, ali među ekstremima (bilo koje boje i nacije) danas je jako retko šta poželjno. Ja u Zenici gde trenutno živim i radim bez ikakvih problema hodam u Zvezdinoj majici leti ili zimi sa kapom i šalom i nikada nisam imao niti jedan jedini problem", priča Dario.

"Moj pokojni prijatelj i član grupe 'Delije Sarajevo', Šljoka, inače musliman, hodao je centrom Sarajeva sa Zvezdinim dresom i nikada ga niko nije dirao", koji kaže da zvezdaša danas ima manje nego ranije u Federaciji iz prostor razloga što je došlo do migracija na ovim prostorima i što je mnogo ljudi otišlo u Republiku Srpsku, Srbiju, inostranstvo...

"Međutim, vidi se da i dalje Zvezda ima svoje navijače u Federaciji. Neki idu na 'Marakanu', a neki prate skoro svaki Zvezdin meč putem TV prijemnika ili interneta".

Autor intervjua Željko Svitlica dalje navodi da je "Dario pre rata bio član grupe 'Delije Sarajevo' (koju od srca pozdravlja)" i "da se sećae tih nezaboravnih dana ('dana naše slavne prošlosti').

"Otac me odveo neke 1973. na prvu Zvezdinu utakmicu u Zenicu protiv Čelika. Tada me je odveo u stari hotel gde sam upoznao pokojnog Boška Kajganića, Jelikića, Filipovića i ostale igrače Crvene zvezde. Kada je trebalo da uđemo na stadion bila je tolika gužva da sam se umalo ugušio, ali me podigao neki navijač Čelika i sa osmehom pitao (pošto je video Zvezdin šal na meni): 'Mali, što ti navijaš za Zvezdu?', a ja mu odgovaram: 'Čiko, ja od rođenja navijam za Zvezdu'. Izgubili smo, mislim, 2:0, ali ta ljubav prema Zvezdi je postajala sve jača i veća", priseća se Dario.

On kaže da za sve "pesme Severa", ali da izbegava one u kojima ima vulgarnih reči, "jer to stvarno ne bi priličilo jednom svešteniku".

Dario ne prati Premijer ligu BiH, "jer ga zanima samo Zvezda", ali kaže da je taj klub najviše izgubio raspadom SFRJ i to obrazlaže zanimljivim poređenjem.
"Zašto? Pa, Zvezda vam je kao velika bela ajkula. Da bi pobeđivala i razvijala se, njoj je potreban veliki prostor. A, to je Zvezda imala u bivšoj SFRJ. Sada su ovo sve male barice gde su isplivale mnoge 'žabe i zmije' koje se u malim baricama snalaze mnogo bolje od velike bele ajkule, koja u tim baricama ne može da pliva", priča Dario i dodaje:

"Pa i sama pesma Zvezdinih navijača na jedan način priziva tu regionalnu ligu (iako su mnogi protiv iste, prim. aut), a to je ona pesma: 'Nek nam Bog da sreće da se vrate dani, slavni dani naše prošlosti, da i deca naša na Marakani raduju se svetskoj tituli'".

Dario je, za kraj, zaključio...

"Vidite... Ti slavni dani su bili onda kada je Zvezda mogla da krstari, pliva kao velika bela ajkula. Pa, shvatite da je upravo zbog tog kvaliteta Zvezda postala i prvak Evrope i sveta. Danas je to samo pusti san i iskreno naučna fantastika za bilo koji klub sa ovih prostora. Mada, znate kako, Zvezda je Zvezda i ja verujem da ako neko može da ponovi taj uspjeh, onda smo to mi", završava svoju priču Dario Kapin optimizmom koji verovatno više ne stanuje u begradskoj ulici Ljutice Bogdana.

Komentari / 0

Ostavite komentar