Усвојено више извјештаја и информација

 Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас извјештај Гарантног фонда Српске о раду и пословању за прошлу годину, према којем је овај фонд остварио бруто добит 403.228 КМ.

 

Република Српска 29.04.2014 | 17:36
Усвојено више извјештаја и информација

Усвојен је и извјештај Омбудсмана за дјецу за 2013. годину, у којем се указује на потребу ефикаснијег дјеловања надлежних органа у системском приступу у заштити дјеце ради смањења потребе грађана да се обраћају овој институцији.

Посланици су усвојили и извјештај о спровођењу Стратегије за борбу против насиља у породици у Српској до 2013. године, у којој се наводи да је прошле године евидентирано 1.088 случајева насиља у породици, а
надлежним тужилаштвима је достављено 999 извјештаја против 1.143 починиоца, међу којим је 1.047 мушкараца и 96 жена.

На сједници је усвојен извјештај о провођењу Акционог плана за унапређење положаја жене на селу за прошлу годину, у којем се наводи да су мјере и активности које су планиране у оквиру оперативног плана
проведене у потпуности, чиме су на терену постигнути значајни резултати.

Народна скупштина је усвојила извјештај о реализацији Програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за прошлу годину, у којем се наводи да су у основни циљеви наставак обнове и
реконструкције стамбених јединица и инфраструктуре за потребе расељених лица и повратника у Републици Српској и ФБиХ.

Примљен је к знању извјештај о помиловањима, према којем предсједник Републике Српске Милорад Додик у прошлој години није помиловао ни једно лице, а било му је достављено 58 извјештаја о молбама за помиловање.

На сједници парламента усвојена је информација о обавезама које за БиХ проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током прошле године. Информација се у првом дијелу односи на политику интегрисања, те садржи преглед реализације уговорних, али и других обавеза дефинисаних на састанцима Привременог одбора и секторских привремених пододбора који су одржани током 2013. године.

Посланици су усвојили информацију о провођењу стратегије безбједности саобраћаја на путевима у Српској од 2013. до 2022. године, чији је коначни циљ да укупан број погинулих лица на путевима у Српској буде смаен за 50 одсто.

Народна скупштина Српске усвојила је одлуку о прихватању задужења Српске према Међународној асоцијацији за развој Свјетске банке по пројекту енергетске ефикасности у износу од 12,8 милиона америчких долара, што је 40 одсто укупног кредита за БиХ који износи 32 милиона америчких долара.

Усвојена је и одлука о давању сагласности на Правилник о измјенама и допунама Правилника о платама у институцији Омбудсмана за дјецу како би се исплате плата обезбиједиле у складу са Правилником и буџетским средствима за ту намјену.

Народна скупштина је разријешила Радомира Пашића чланства у скупштинском одбору за представке и друштвени надзор и умјесто њега именовала Дарка Бањца из СДС-а.

Дмитар Врачар је именован за члана Независног одбора који се бави избором директора полиције Српске.

За члана Управног одбора РТРС-а из реда српског народа изабрана је Дара Цвијетић.

Сједница Народне скупштине Републике Српске завршена је усвајањем ових тачака.


Коментари / 0

Оставите коментар