Послије 2017. жалбе пред Резудуалним механизмом

Жалбени поступци у предметима Радован Караџић, Ратко Младић и Горан Хаџић одвијаће се пред Резидуалним механизмом за међународне кривичне судове, пошто Хашки трибунал средином 2017. године завршава с радом.

Свијет 29.04.2014 | 14:53
Послије 2017. жалбе пред Резудуалним механизмом

То је изјавио главни тужилац Хашког трибунала за бившу Југославију Серж Брамерц уочи мајског извештаја
о завршетку рада тог суда, који ће поднети Савету безбедности УН.Он је подсетио да Извештај о завршетку рада подноси Савету безбедности двапут годишње, а пре тога одлази у радне посете земљама бивше Југославије.

"Циљ посета је да се разговара о сарадњи тих земаља с Тужилаштвом Трибунала и о процесуирању предмета ратних злочина од правосудних органа у регији", казао је Брамерц за агенцију Фена и додао да још ради
на садашњој процени извештаја који ће представити у УН у првој недељи јуна.

Током недавне посете Сарајеву, која је била у контексту припреме извештаја, Брамерц, иако је било предвиђено, није разговарао са члановима Председништва и с главним тужиоцем БиХ.Он објашњава да је главни тужилац БиХ Горан Салиховић био одсутан, да је разговарао о предметима друге категорије с неколико тужилаца, као и да је састанак у Председништву БиХ отказан јер ни чланови тог тела нису били у Сарајеву.

Истакао је да се састао с представницима неколико удружења жртава с којима је разговарао о спорој имплементацији националне стратегије за процесуирање ратних злочина. Међународни кривични суд за
бившу Југославију током више од две деценије рада подигао је оптужнице против 161 особе, а пресуде су изречене против 87 особа.

На затворске казне је осуђено 69 особа.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гледано са стране

29.04.2014 15:35

Да. Циљ освог Суда је остварен, осуђени су су Срби за злочине, а ослобођени од кривице МЗ и сви други који су ченили злочина над Србима. Само по томе, по н е п р а в д и, памтиће се се овај суд.

ОДГОВОРИТЕ